Wieprzowe sakiewki

autor przepisu Viola







  • 4 kotlety schabowe
  • mieszanka przypraw do mięsa wieprzowego
  • 200 g pieczarek
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 2 dymki
  • 1 mała papryczka chili
  • 50 g startego ser żółtego
  • 1 łyżka majonezu
  • oliwa z oliwek



Kotlety schabowe dokładnie rozbić oprószyć przyprawami.
Cebulę pokroić w talarki przysmażyć na oliwie, dorzuć pieczarki pokrojone w kostkę, posiekaną papryczkę chili oraz dymkę, dolać odrobinę wody, poddusić aż do odparowania wody.



Po przestudzeniu dodajemy starty żółty ser i majonez, mieszamy.
Tak przygotowanym farszem napełniamy nasze sakiewki.
Pomocna będzie mała szklaneczka bądź pojemniczek.


Obwiązujemy bardzo dokładnie nitką, układamy w wysmarowanym oliwą żaroodpornym naczyniu, podlewamy odrobiną wody i pieczemy około 50 min w 190 st.





Upieczone sakiewki pięknie wyglądają ułożone
na pieczarkach w sosie ;)





3 komentarze :

  1. Świetny pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. taka pyszna świnka inaczej :)i choć zwykły schabowy też pyszny, to tu i smak i wygląd był wyjątkowy :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wnętrze wygląda po prostu bosko - coś niesamowitego.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!

Akcja: Nie kradnij zdjęć!