a dziś Martini Bianco i to w zapiekance!!!

autor przepisu Viola





  • 200 g ryżu
  • 400 g pieczarek
  • 2 piersi z kury
  • 1 duża papryczka chili
  • 150 g szparagów (ok. 26 sztuk)
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • 2 jajka
  • 100 ml Martini Bianco
  • 70 ml śmietany
  • 250 g świeżo startego sera mozzarella
  • 400 g świeżo startego sera cheddar
  • pieprz cayenne
  • sól, pieprz
Ryż
Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Odlać ( nie przelewać zimną wodą),  przestudzić, dodać jajka, śmietanę, 50 g sera mozzarella, koperek, wymieszać.

Grzyby
Pieczarki umyć, odłożyć kilka sztuk, resztę pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, wrzucić pokrojone pieczarki, posoli i oprószyć pieprzem cayenne. Smażyć przez chwilę, dodać całe pieczarki, podlać niewielką ilością wody, przykryć i dusić ok 10-15 min. na średn. temp. Następnie odkryć i gotować aż do odparowania płynu, odstawić.

Mięso
Umyte i oczyszczone piersi z kury przekroić wzdłuż 2 razy, następnie pokroić na paski. Na patelni rozgrzać pozostała oliwę, zrumienić na niej czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać mięso, przyprawić solą i pieprzem, smażyć na średniej temp. do odparowania płynu. W tym czasie, papryczkę chili oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić na paski. Dodać do mięsa, podlać Martini. Dusić pod przykryciem około 15 min, odkryć i gotować do odparowania płynu.

Pokrojone pieczarki, mięso oraz 50 g sera cheddar razem wymieszać.

Szparagi.
Oczyszczone szparagi wrzucić na lekko osolony wrzątek, gotować 5 min, wyjąć.






Układamy
Połową ryżu wyłożyć dno natłuszczonej żaroodpornej formy. Posypać serem cheddar, ułożyć na nim połowę szparagów (wzdłuż formy, główkami na zewnątrz) Posypać serem mozzarella, wyłożyć mięso, posypać mozzarellą, ułożyć pozostałe szparagi ( w szerz formy główkami na zewnątrz). Na górę wykładamy pozostały ryż, docisnąć, posypać cheddarem, ozdobić całymi pieczarkami.


Piec 30 min w 200°C ( termoobieg 180°C ). we wcześniej nagrzanym piekarniku.



9 komentarzy :

  1. wygląda bosko, z miłą chęcią bym zjadła!
    pozdrawiam cieplutko,
    Szana-Banana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pysznie,a porcja chyba musiała wyjść ogromna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dla mnie spora, choć moi chłopcy pochłoneli całą na obiad :)

      Usuń
  3. pierwszorzędna!
    jeju, wygląda genialnie. a to Martini? szał!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki dziewczyny :)fajnie że zaglądacie i do tego takie miłe słowa zostawiacie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. nigdy nie jadłam zapiekanki ryżowej, a wygląda tak znakomicie, że z pewnością pokuszę się o skorzystanie z Twojego przepisu ^^.

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajnie się prezentuje.
    Zastanawia mnie tylko fakt czy to ułożenie szparagów jest tak istotne? ;>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na smak nie ma wpływu,jedynie na wygląd :)

      Usuń
    2. Rozważałam jeszcze opcję silniejszego spieczenia z boku, ale skłaniałam się widać jednak ku dobrej wersji ;p

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!