''opalanie'' na SZPINAKOWYM kocyku czyli pysznie, lekko i zielono ;)





  • 3 szalotki
  • 260 g świeżych liści szpinaku
  • 1, 1/2 łyżki jogurtu
  • 2 jajka bądź 1jajko
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka świeżo startego parmezanu
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Na pateli rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w talarki szalotkę, smażyć do uzyskania złotego koloru. Następnie dodać umyte liście szpinaku, dusić 5-6 min pod przykryciem. na średniej temp. Odkryć smażyć aż do odparowania płynu, od czasu do czasu mieszać by się nie przypaliło. W tym czasie rozgrzać piekarnik na 200°C  (termoobieg 180°C )


Gdy płyn całkowicie odparuje, przekładamy naszą masę do żaroodpornego naczynia, łyżką robimy dwa wgłębienia na jajka. Jogurt przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, wymieszać. Tak przygotowaną miksturą polewamy szpinak. Do wgłębień wbijamy jajka, całość posypujemy parmezanem. Pieczemy ok 10 min.


Wiem! po upieczeniu może i nie wygląda zachęcająco,
ale uwierzcie mi, smaczne to było jak diabli!  ;)





9 komentarzy :

  1. łał! prosty przepis, a jak cieszy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. tylko skąd ja wezmę teraz świeży szpinak ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem nie zawsze jest dostępny :(

      Usuń
  3. Właśnie po upieczeniu wygląda zachwycająco :-)
    Dawałaś taki baby-szpinak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki bartoldzik :), dokładnie tak, baby- szpinak :D

      Usuń
  4. Spinach is my most favorite green. This recipe looks very tasty.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!