barwne PIECZARECZKI by w święta nie tylko jajeczka były kolorowe








  • 12 dużych pieczarek - oczyszczone, same nóżki drobno posiekane
  • 1 bulwa kopru włoskiego - drobno pokrojona
  • 140 g suszonych pomidorów z oliwy - drobno pokrojone
  • 2 ząbki czosnku - drobno pokrojone
  • 125 g sera fontina - startego
  • 50 g sera parmezan - startego
  • 3 łyżki bazylii - świeżo pokrojonej
  • 3 łyżki natki pietruszki - świeżo pokrojonej
  • 5-6 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 ml wody 
  • woda lub szampan 

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, ułożyć na niej kapelusze pieczarek (białą częścią do góry) zrumienić.Odłożyć. Na tej samej patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, wrzucić pokrojoną bulwę kopru oraz czosnek, smażyć przez 6-7 min na średniej temp. Następnie dodać suszone pomidory, nóżki grzybów, smażyć przez 5 min, podlać 200 ml wody, gotować pod przykryciem do miękkości kopru.



Odkryć odparować płyn, ostudzić. Dodać bazylię, natkę pietruszki, ser fontina i parmezan, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Tak przygotowaną masą napełnić kapelusze pieczarek. Pieczarki ułożyć w żaroodpornym naczyniu.

Wersja śniadaniowa.
Podlać wodą, piec ok 20 min. w 200°C  (termoobieg 180°C  ) we wcześniej nagrzanym piekarniku.

Wersja imprezowa
Podlać szampanem, piec tak samo jak wersję śniadaniową.





14 komentarzy :

  1. Witam, aby przepisy mogły zostać zaakceptowane do akcji wielkanocnej, muszą być opatrzone w baner lub link. Proszę o poprawkę obu przepisów, wtedy będę mogła je przyjąć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Składniki pierwsza klasa a pieczarki wyglądają fantastycznie! Musze takich kiedyś koniecznie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Brawo! Wspaniała propozycja - nareszcie coś innego!
    Pysznie u Ciebie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam nadziewane grzyby - koniecznie musze wyprobowac twoja kolorowa wersje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, fajnie że zaglądasz :)

      Usuń
  5. Świetny pomysł na wielkanocne śniadanie. Mniam, mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na kolorowy dnia początek ;)

      Usuń
  6. Ciekawe czy mój gniot tj. Zuza by zjadła, oczywiście bez sera i szampana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak zdecydujesz się spróbować to koniecznie daj znać, jak smakowały Twojej małej ślicznotce :D

      Usuń
  7. ale pięknie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  8. ale piękności! często faszerowane pieczarki są takie ponure i nijakie, a tu? strzelają barwami! koniecznie muszę je zrobić na święta :) dzięki za ten przepis!
    Kasia, www.wege-makaron.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!