bez MIĘSA, bez MĄKI, bez ZIEMNIAKA , czyli INNY sposób na placek po węgiersku

autor przepisu Viola






Na gulasz
  • 1 por - pokrojony w plasterki
  • 2 cebule - pokrojone w plastry
  • 1 papryka czerwona - oczyszczona, pokrojona w paski
  • 1 papryczka chili - pokrojona wedle uznania
  • 4 pomidory - średniej wielkości, bez skórki, pokrojone na ćwiartki
  • 7 pieczarek - oczyszczone, pokrojone na ćwiartki
  • 1 łodyga selera naciowego -  pokrojonego w krążki
  • 2 cukinie - pokrojona w dużą kostkę
  • 100 g młodych brokuł - pokroić
  • 3 ząbki czosnki - przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka otrąb owsianych
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 1/2 pęczka natki pietruszki - pokroić
  • 10 listków świeżej bazylii - pokroić
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sproszkowany imbir
  • pieprz cayenne
  • papryka słodka - przyprawa
  • sól, pieprz
Na placki
  • 6 łyżek kukurydzy z puszki
  • 200 g czerwonej soczewicy - ugotować w/g przepisu w lekko osolonej wodzie
  • 1 cukinia - starta na tarce o drobnych oczkach
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki otrąb owsianych


Zaczynamy od gulaszu
Cebulę i por zrumienić a 2 łyżkach oliwy, oprószyć słodką papryką, podlać 50 ml wody, smażyć do odparowania płynu. Przełożyć do garnka.
Patelnie przepłukać odrobiną wody i zlać do garnka. Na tej samej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, wrzuć seler naciowy, oprószyć pieprzem cayenne, smażyć przez chwilkę. Podlać 50 ml wody, smażyć do odparowania. Przełożyć do garnka. Opłukać patelnie wodą, zlać do garnka.
Rozgrzać kolejną łyżkę oliwy i przesmażyć na niej papryczkę chili oraz paprykę, oprószyć imbirem, podlać wodą, smażyć do odparowania, przełożyć do garnka. Opłukać patelnie.



Brokuły przesmażyć razem z czosnkiem na rozgrzanej 1 łyżce oliwy, przełożyć do garnka, opłukać patelnie, zlać do garnka.




Rozgrzać 1 łyżkę oliwy, wrzucić cukinie, oprószyć słodką papryką. Zrumienić, przełożyć do garnka, opłukać patelnie, zlać do garnka.


Pieczarki, pomidory, natkę pietruszki, bazylie również dodać do garnka, zalać 300 ml wody osolić,



dusić 20 min  na średniej temp. pod przykryciem. Następnie zdjąć pokrywkę, wsypać otręby i płatki, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Gotować 10 mim.


Czas na placki.
Do soczewicy dodać otręby oraz płatki, zmiksować np; blenderem. Dodać kukurydzę, cukinie, wymieszać.






Smażyć na rozgrzanej teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu. Placki będę bardzo delikatne, więc proponuję usmażyć kilka małych zamiast jednego dużego :)






    11 komentarzy :

    1. Podoba mi sie to inne, zdrowsze podejscie do placka po wegiersku - na pewno wyprobuje!

      OdpowiedzUsuń
    2. Pysznie, zdrowo i malo kalorycznie. Idealnie nawet ja nie jest sie na diecie!:)

      Krysia
      codziszjemnasniadanie.tumnlr.com

      OdpowiedzUsuń
    3. piekne zdjęcia. niesłychanie działaja na wyobraźnię i zmysły.
      bardzo mnie zaintrygował tytuł Twego wpisu. że też nie wpadłam na otręby!
      wspaniała innowacja.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Ach dziękuję za tak miłe słowa!

        Usuń
    4. ulala jakie pyszności :) pozdrawiam

      OdpowiedzUsuń
    5. Jak to wszystko ładnie i smacznie wygląda :). Ale tytuł mnie przeraził — myslała, że to placki light :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Dziękuję, czyli tytuł był dobry, zaintrygował ;)

        Usuń
    6. Dzięki dziewczyny za odwiedziny, fajnie że do mnie zaglądacie!

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!