autor przepisu Viola
Jedna z moich czytelniczek poprosiła o przygotowanie ciasta,
deseru, czegoś słodkiego dla jej męża który jest diabetykiem.
- 280 g mąki orkiszowej
- 500 g gęstego jogurtu greckiego 0% tłuszczu
- 1, 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżka truvii lub innej substancji zastępującej cukier
- 3 jabłka - obrać, oczyścić, zetrzeć na tarce o dużych oczkach
- 2 kopiaste łyżki mąki kukurydzianej
- 8 łyżek zimnej wody
- 1, 1/2 łyżeczki sody do pieczenia
- 1,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jogurtowa pierzynka
- 500 g jogurtu greckiego 0% tłuszczu
- 3 listki żelatyny
- 100 ml wody
- 2 torebki budyniu czekoladowego bez cukru
- substancja zastępująca cukier do smaku ( u mnie truvia)
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- kakao bez cukru do posypania
Przygotowanie
Ciasto
Mąkę kukurydzianą wymieszać z wodą. Połączyć wszystkie suche składniki, domieszać jogurt, mąkę kukurydzianą, starte jabłka i substancję słodzącą. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem okrągłej formy lub formy silikonowej śr. Piec 40-50 minut w temp. 190°C we wcześniej nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu gdy lekko przestygnie, obciążyć górę ciasta.
Pierzynka
Jogurt osłodzić do smaku, dodać aromat, dokładnie połączyć. Listki żelatyny przygotować według instrukcji na opakowaniu w 100 ml wody. Gdy lekko przestygnie domieszać do jogurtu. Przygotować budyń według instrukcji na opakowaniu, osładzając sub. zastępującą cukier. Na zimne ciasto wykładać na przemian łyżkę jogurtu, łyżkę budyniu, aż do wykorzystania budyniu. Następnie zalać górę pozostałym jogurtem. Odstawić do lodówki do stężenia. Posypać kakao i podawać.
Fantastycznie słodkie, pięknie pachnące i całkiem ładnie wyglądające :)
Uwaga!
Informacje o dozwolonych składnikach zaczerpnęłam z Internetu.
Nie jestem dietetykiem, więc bardzo proszę o zachowanie ostrożności.
Nie chciałabym mieć kogoś na sumieniu!
You can translate this page with the translator on top of the page of the left hand side.
Wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńLista składników jest bardzo dobra jak dla diabetyków, mam jednego w rodzinnym domu. :) Podeślę tam Twój przepis bo naprawdę jest warty zrobienia. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńKusi, oj kusi :)
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę pięknie i zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńTakie zdrowe ciasto bardzo by mi przypadło do gustu, zwłaszcza jeśli jest z jabłkami :)
Według mnie, to dobry przepis dla diabetyków, i nie tylko :D Sama bym taki zjadła.
OdpowiedzUsuńo łał, jest idealny jak od linijki. ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie ;)
Mój ojciec jest diabetykiem, ale tak bardzo lubi słodkości, że gdy piekłem ciasta będąc w domu to on był głównym konsumentem ;)
OdpowiedzUsuńsuper przepis ,ciasto wygląda bosko ;)
OdpowiedzUsuńzapraszam www.prettystrawberries.blogspot.com
prezentuje się bardzo ale to bardzo ładnie :)
OdpowiedzUsuńOj skusiłabym się na kawałek takich pyszności :-)
OdpowiedzUsuńwyglada super ;)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się obłędnie:-)
OdpowiedzUsuńCoś przepysznego ummm :) tylko znowu smaku narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńmoim zdaniem za duzo budyniu!! jedna torebka w zupelnosci wystarczy, budyn ma byc tylko dodatkiem a nie w takiej samej ilosci co masa jogurtowa, zreszta to widac na fotkach... smakowac bede dopiero jutro, same ciasto pachnie wybornie az sie doczekac nie moge :)
OdpowiedzUsuń