Polędwica w cieście, prosto i smacznie!








Ciasto francuskie

  • 300 g mąki
  • 300 g masła
  • 150 ml wody
  • 1 łyżka octu
  • sól


Wymieszać 90% mąki i 10 % tłuszczu. Sól rozpuścić w wodzie, dodać ocet i połączyć z mąką. Zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1-2 godz. Zagnieść pozostałe masło z pozostałą mąką. Masę włożyć między  2 warstwy folii, rozwałkować na gr. 2 cm i wstawić do lodówki. Rozwałkować schłodzone ciasto. Na jednej jego połowie ułożyć rozwałkowane i schłodzone masło z mąką. Złożyć ciasto na pół, przykrywając nim masło i zlepić brzegi, aby masło nie wysunęło się w czasie wałkowania. Rozwałkować ciasto z masłem w środku. Złożyć rozwałkowane ciasto na 3 części i odłożyć do lodówki na 15-30 minut. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować, złożyć na 3 części i wstawić do lodówki. Tę czynność powtórzyć 2 razy. Dalej postępować według przepisu. Z podanej ilości składników wychodzi więcej niż 300 g ciasta, nadmiar można zamrozić.




  • 1 kg polędwicy
  • 50 g masła
  • 1 żółtko
  • ok 300 g ciasta francuskiego
  • sól, pieprz

Polędwicę umyć, osuszyć. Na patelni rozgrzać masło, obsmażyć mięso ze wszystkich stron, posypać solą i pieprzem. Zostawić do ostygnięcia.




Rozwałkować ciasto, formując prostokąt grubości 5 mm. Posmarować połową roztrzepanego żółtka, położyć na nim polędwicę i luźno zawinąć ciasto, naciąć górę ciasta (opcjonalnie).




Posmarować na wierzchu resztą żółtka. Piec 30 minut w temp 220  we wcześniej nagrzanym piekarniku. Przed podaniem pokroić na grube plastry.



Doskonale smakowała w zestawieniu z ziemniakami z wody
 oraz glazurowaną marchewką.


You can translate this page with the translator on top of the page on the left hand side.



10 komentarzy :

  1. No no, sama robiłaś ciasto francuskie - szacunek:) Wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja chyba jestem zbyt leniwa i zawsze kupuję ciasto francuskie:(
    Może kiedyś się zmobilizuję i zrobię swoje

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem pod wrażeniem! Nigdy nie robiłam ciasta francuskiego. Wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacja! wygląda obłędnie i zapewne też tak smakuje :) i to ciasto francuskie! jak tylko znajdę chwilkę czasu, też zrobię!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda obłędnie! :) Domyślam się, że goście byliby zachwyceni! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie! Wyrażam podziw za własnoręcznie zrobione ciasto francuskie

    OdpowiedzUsuń
  7. ślinka mi cieknie jak patrzę na tą polędwicę :)
    i ciasto francuskie idealne!

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Süper, tavuk ile deneyeceğim . Mutlaka ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne mięsko :) Podziwiam, że chciało Ci się robić ciasto francuskie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jeszcze sam nigdy francuskiego nie robiłem, ale chyba się skuszę :-) A co do polędwiczki w cieście to aż ślinka cieknie...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!