Ciasto francuskie
- 300 g mąki
- 300 g masła
- 150 ml wody
- 1 łyżka octu
- sól
Wymieszać 90% mąki i 10 % tłuszczu. Sól rozpuścić w wodzie, dodać ocet i połączyć z mąką. Zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1-2 godz. Zagnieść pozostałe masło z pozostałą mąką. Masę włożyć między 2 warstwy folii, rozwałkować na gr. 2 cm i wstawić do lodówki. Rozwałkować schłodzone ciasto. Na jednej jego połowie ułożyć rozwałkowane i schłodzone masło z mąką. Złożyć ciasto na pół, przykrywając nim masło i zlepić brzegi, aby masło nie wysunęło się w czasie wałkowania. Rozwałkować ciasto z masłem w środku. Złożyć rozwałkowane ciasto na 3 części i odłożyć do lodówki na 15-30 minut. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować, złożyć na 3 części i wstawić do lodówki. Tę czynność powtórzyć 2 razy. Dalej postępować według przepisu. Z podanej ilości składników wychodzi więcej niż 300 g ciasta, nadmiar można zamrozić.
- 1 kg polędwicy
- 50 g masła
- 1 żółtko
- ok 300 g ciasta francuskiego
- sól, pieprz
Polędwicę umyć, osuszyć. Na patelni rozgrzać masło, obsmażyć mięso ze wszystkich stron, posypać solą i pieprzem. Zostawić do ostygnięcia.
Rozwałkować ciasto, formując prostokąt grubości 5 mm. Posmarować połową roztrzepanego żółtka, położyć na nim polędwicę i luźno zawinąć ciasto, naciąć górę ciasta (opcjonalnie).
Posmarować na wierzchu resztą żółtka. Piec 30 minut w temp 220 we wcześniej nagrzanym piekarniku. Przed podaniem pokroić na grube plastry.
Doskonale smakowała w zestawieniu z ziemniakami z wody
oraz glazurowaną marchewką.
You can translate this page with the translator on top of the page on the left hand side.
No no, sama robiłaś ciasto francuskie - szacunek:) Wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńJa chyba jestem zbyt leniwa i zawsze kupuję ciasto francuskie:(
OdpowiedzUsuńMoże kiedyś się zmobilizuję i zrobię swoje
Jestem pod wrażeniem! Nigdy nie robiłam ciasta francuskiego. Wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńRewelacja! wygląda obłędnie i zapewne też tak smakuje :) i to ciasto francuskie! jak tylko znajdę chwilkę czasu, też zrobię!:)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! :) Domyślam się, że goście byliby zachwyceni! :)
OdpowiedzUsuńPysznie! Wyrażam podziw za własnoręcznie zrobione ciasto francuskie
OdpowiedzUsuńślinka mi cieknie jak patrzę na tą polędwicę :)
OdpowiedzUsuńi ciasto francuskie idealne!
Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)
Süper, tavuk ile deneyeceğim . Mutlaka ;)
OdpowiedzUsuńPiękne mięsko :) Podziwiam, że chciało Ci się robić ciasto francuskie :)
OdpowiedzUsuńJeszcze sam nigdy francuskiego nie robiłem, ale chyba się skuszę :-) A co do polędwiczki w cieście to aż ślinka cieknie...
OdpowiedzUsuń