Śniadaniowe babeczki z truskaweczką.





Pamiętacie jak w poprzednim wpisie o CIACHACH TORTOWYCH
napisałam by nie wyrzucać okruszków ciasta, które zostały po wykrojeniu środka. 
Tak więc dziś pokaże Wam sposób na ich wykorzystanie.



Na 6 babeczek
  • ok 65 g ciasta, tyle mi zostało ponieważ troszku podjadłam:)
  • 210 g gęstego jogurtu greckiego
  • 60 g syropu klonowego
  • 1 duże jajko
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 12 dużych truskawek 
  • 3-4 kostki mlecznej czekolady
  • puder z truvii lub cukier puder

Wszystkie składniki (prócz czekolady) wrzucamy do malaksera, miksujemy. Następnie masę przekładamy do forem, a w sam środek każdej z nich wciskamy po jednej truskawce bez szypułki.


 Na zdjęciu pokazałam z szypułką, by truskawki były bardziej widoczne.


Piec 20 minut w 200°C (termoobieg 180°C  ), wyłączyć piekarnik i zostawić słodziaki w piekarniku na 5 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.




Przed podaniem posypać pudrem z truvvi, a w powstały otwór włożyć świeżą truskawkę z szypułką, zamoczoną w rozpuszczonej czekoladzie.







Smacznego życzy!



Viola
autorka przepisu


Komentarze (15)

Wczytywanie... Logowanie...
  • Zalogowany jako
Warto było poczekać! Świetny pomysł na wykorzystanie resztek ciasta. Na pewno skorzystam, a teraz jeszcze się pogapię na twoje fotki, które jak zawsze wywołują u mnie ślinotok!
Coś pieknego, jem oczami!
Bajeczne zdjęcia i urocze babeczki, kradnę jedną:-)
Super pomysł, a zdjęcia rewelacyjne
mmm... pięknie wyglądają!
U Ciebie jak zwykle uroczo i apetycznie. Poproszę taką babeczkę! :)
Uściski
Pięknie wyglądają takie babeczki! I w dodatku muszą być pyszne :)
Łał, ależ cudnie wyglądają!
Wyglądają rewelacyjnie i pewnie smakują równie dobrze :))
Pozdrawiam,
Śliczne te babeczki :) Dziękuję za zgłoszenie do akcji!
Cudne, jestem zauroczona!
Przepiękne zdjęcia :)
Wyglądają obłędnie! Podkradam i od razu zjadam ;)
Babeczki są przepyszne, robiłam według Twego przepisu, ale czy możesz zdradzić jak udało Ci się zachować takie piękne truskawki (mi wyszedł dżem truskawkowy) :)
1 odpowiedź · aktywny 615 tygodni temu
Bardzo się cieszę!...................w przepisie jest 12 truskawek. W czasie pieczenia wykorzystujesz 6, dzięki którym powstaje otwór. Gdy babeczki ostygną, w powstały otwór wkładasz świeża truskawkę, którą wcześniej zanurzyłaś w rozpuszczonej czekoladzie. Gdzieś umknął Ci ten fragment przygotowań :) Pozdrawiam :)

Wyślij nowy komentarz

Comments by

Akcja: Nie kradnij zdjęć!