Kurczak po Baskijsku








Na 4 porcje
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 czerwone papryki
  • 500 g pomidorów
  • 4 udka kurczaka
  • 3 łyzki oliwy
  • 1 bouquet garni
  • 200 ml wytrawnego białego wina
  • 1 papryczka z Espelette
  • sól, pieprz


Obraną cebulę i czosnek drobno siekamy. Z papryki usuwamy gniazda nasienne, drobno kroimy. Pomidory kroimy na ćwiartki. Udka obsmażamy na oliwie na średniej temp, gdy się ładnie przyrumienią, przekładamy na talerz.



Na tej samej patelni smażymy na niskiej temp. cebulę i czosnek przez 3 minutki. Dodajemy paprykę i pomidory, doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy bouquet garni, mieszamy i smażymy przez 5 minut na średnim temp. Następnie układamy udka kurczaka na warzywach, dolewamy wino, dodajemy papryczkę z Espelette,


przykrywamy i dusimy na niskiej temp przez 35 minut.