autor przepisu Viola
warstwa I
1 czubatą łyżeczkę dżemu rozpuszczamy w misce osadzonej w garnku z gotującą sie wodą.
Żelatynę rozpuścić w odrobinie zimnej wody, podgrzać do całkowitego rozpuszczenia.
Jogurt ubijamy. Ostrożnie, małymi porcjami, dodajemy przestudzony dżem do jogurtu, ubijamy.
Tak samo dodajemy rozpuszczoną żelatynę, ubijamy. Przekaładamy do docelowgo naczynka.
Odstawiamy do lodówki i czekamy aż stężeje.
warstwa II
3 czubate łyżki dżemu rozpuścić, w ten sam sposób jak przy warstwie I. Białko z 2 jaj ubijamy na sztywną pianę i ostrożnie dodajemy do niej przestudzony dżem, delikatnie ale dokładnie mieszamy.
Następnie przekładamy do naszego naczynka z pierwszą warstwą, która zapewne już stężała.
Odstawiamy do lodówki na okolo 10-15 min.
- dżem truskawkowy
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki żelatyny
- odrobina wody
- białko z 2 jaj
warstwa I
1 czubatą łyżeczkę dżemu rozpuszczamy w misce osadzonej w garnku z gotującą sie wodą.
Żelatynę rozpuścić w odrobinie zimnej wody, podgrzać do całkowitego rozpuszczenia.
Jogurt ubijamy. Ostrożnie, małymi porcjami, dodajemy przestudzony dżem do jogurtu, ubijamy.
Tak samo dodajemy rozpuszczoną żelatynę, ubijamy. Przekaładamy do docelowgo naczynka.
Odstawiamy do lodówki i czekamy aż stężeje.
warstwa II
3 czubate łyżki dżemu rozpuścić, w ten sam sposób jak przy warstwie I. Białko z 2 jaj ubijamy na sztywną pianę i ostrożnie dodajemy do niej przestudzony dżem, delikatnie ale dokładnie mieszamy.
Następnie przekładamy do naszego naczynka z pierwszą warstwą, która zapewne już stężała.
Odstawiamy do lodówki na okolo 10-15 min.
Idealny na niespodziewane zachcianki naszych dzieciaczków.
No i kolejny dowód nadawania na jednej fali - ja dziś też poszłam w białka i żelatynę!!!
OdpowiedzUsuńTwoje deserki wyglądają baaardzo puszyście - musiały być pysznościowe!
smakowite
OdpowiedzUsuńbyły bardzo smaczne!!! a ta górna warstwa puszysta i w wyglądzie i w smaku:D
OdpowiedzUsuń