Sos Beszamelowy






  • 40 g mąki
  • 40 g masła
  • 500 ml zimnego mleka


Mąkę przesmażamy z masłem, a następnie dolewamy stopniowo zimne mleko, stale mieszając.
Sos doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć temp. pod garnkiem, podgrzewać 20 min. cały czas mieszając. Jeśli utworzą się grudki mąki, sos przecieramy przez sito. Jego konsystęcję i smak poprawi dodatek żółtka lub śmietanki.

2 komentarze :

  1. citrouille12:05:00 PM

    I tak bez soli i pieprzu...?
    No i gdzie galka muszkatolowa ?

    OdpowiedzUsuń
  2. To podstawowy sos jest.
    A dodatki typu gałka, musztarda,masło, capary itp dodajemy później,wszystko zależy do czego dany sos wykorzystamy :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!