Włoska Zupa Ziemniaczana




  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 g ziemniaków
  • 3 łodygi selera naciwego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyczeczka listków szałwi
  • 1 litr bulionu mięsnego
  • 300 g pomidorów
  • sól. pieprz
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 50 g startego parmezanu


Cebulę i czosnek obieramy, drobniutko siekamy.
Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki.
Seler naciowy oczyszczamy i również kroimy w plasterki.




Oliwę rozgrzewamy w dużym garnku, podsmażamy na niej czosnek, cebulę i ziemniaki.
Dodajemy seler oraz szałwię, krótko podsmażamy. Całość zalewamy bulionem, gotujemy na małym ogniu 25 minut.



Pomidory nacinamy, zalewamy wrzącą wodą by łatwo zdjąć z nich skórkę. Następnie kroimy, mniejsze w ćwiartki, większe w ósemki. Zupę przyprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Dodajemy pomidory, zagotować. Gotową zupę posypujemy natką pietruszki i parmezanem.



Mile zaskoczy Cię jej smak :)







7 komentarzy :

  1. Pyszna! Kolorowa!
    Energetyczna.Mniammmm

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, pyszna ta zupa musi być, uwielbiam takie rzeczy! Jakie przepiękne zdjęcia zrobiłaś... ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubie takie sycace zupy, zwlaszcza zima!

    OdpowiedzUsuń
  4. W takim wydaniu jeszcze nie jadłam - z pomidorami na pewno jest mega pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  5. Była przepyszna i baaardzo sycąca :)pomidorki rozpływały się w ustach mniam!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. I co bardzo ważne gdy się jest Mamą 5 miesięcznego bobasa, wykonanie jej zajęło mi tylko 25 min + czas gotowania :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!