Strucla Serowa






  • 700 g ciasta na strucle
  • 400 g twarogu
  • 40 g masła
  • 4 jajka
  • 90 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 100 g rodzynków
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy


Twaróg zemleć. Masło ucieramy z żółtkami, dodajemy cukier, cukier waniliowy, ser i rozcieramy na jednolitą masę. Dodajemy posiekaną skórkę pomarańczową i opłukane rodzynki. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do masy.




Ciasto rowałkować na 2 cienkie prostąkąty, rozsmarowujemy na nich naszą masę i zwijamy w rulon. Owijamy ściśle papierem do pieczenia, końce papieru zakręcamy. Strucle układamy na blasze tak aby końce papieru znalazły się pod struclą. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 min.





Pieczemy w 200st około 45 min. Po upieczeniu odwinąć struclę z papieru, ostudzić, pokryć lukrem   ( przepis znajdziesz na blogu) i posypać kandyzowaną skórką np; pomarańczy lub cytryny.




1 komentarz :

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!