- 700 g ciasta na strucle
- 400 g twarogu
- 40 g masła
- 4 jajka
- 90 g cukru
- 10 g cukru waniliowego
- 100 g rodzynków
- 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
Twaróg zemleć. Masło ucieramy z żółtkami, dodajemy cukier, cukier waniliowy, ser i rozcieramy na jednolitą masę. Dodajemy posiekaną skórkę pomarańczową i opłukane rodzynki. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do masy.
Ciasto rowałkować na 2 cienkie prostąkąty, rozsmarowujemy na nich naszą masę i zwijamy w rulon. Owijamy ściśle papierem do pieczenia, końce papieru zakręcamy. Strucle układamy na blasze tak aby końce papieru znalazły się pod struclą. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 min.
Pieczemy w 200st około 45 min. Po upieczeniu odwinąć struclę z papieru, ostudzić, pokryć lukrem ( przepis znajdziesz na blogu) i posypać kandyzowaną skórką np; pomarańczy lub cytryny.
Idealna do herbatki z cytrynką!
OdpowiedzUsuń