Kurka pod Porem

autor przepisu Viola





  • 2 piersi z kury
  • garść posiekanego świeżego koperku
  • 3 łyżki śmietanki
  • 3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • ostra papryka(przyprawa)
  • 500 ml wywaru warzywnego z kostki
  • tarty żółty ser


Piersi z kury kroimy wzdłuż a następnie w kostkę.
W garnku zagotwać wywar, wrzucić pokrojone mięso, ugotować, odcedzić.
Majonez, śmietankę, koperek mieszamy, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką.
Mieszamy nasz sosik z mięsem i całość przekładamy do żaroodpornego naczynia.
Długość pora dopasować do długości naczynia, następnie tniemy go kilka razy wzdłuż i układamy na warstwie mięsnej.




Podlewamy odrobiną wody, przykrywamy folią aluminiową i dusimy w piekarniku w 190 st aż por zmięknie. Na koniec posypujemy startym serem, zapiekamy.





Jak tylko ser stopnieje wyjmujem z piekarnika.





PYCHOTKA!!!!!!!!!!!




Wystarczy śmietankę zastąpić jogurtem, zmniejszyć ilość majonezu bądź użyć majonezu light iiiii dietetyczna wersja gotowa !!!  :)

1 komentarz :

  1. Bardzo fajny i szybki przepis! Na pewno wypróbuję!pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!

Akcja: Nie kradnij zdjęć!