Wspomnienie Malty

autor pomysłu Viola







  • kolorowy makaron (np; świderki)
  • suszone pomiory w oliwie
  • karczochy w oliwie
  • grillowany kabaczek w oliwie
  • grillowana cukinia w oliwie
  • kapary
  • pesto z bazylii


Makaron gotujemy w osolonej wodzie 8-10min. tzw al dente.
Pomodory, karczochy, kabaczek, cukinie, kapary odsączamy. Większe kawałki kroimy.





Dodajemy ugotowany makaron, 2-3 łyżeczki pesto a jak zajdzie potrzeba to 4 łyżeczki (wszystko zależy od ilości makaronu) i mieszamy.



Celowo nie podałam ilości składników, wszystko zależy od upodobań.
Do mojej sałatki zużyłam cały słoiczek (285 g) cukini oraz suszonych pomidorów ponieważ je uwielbiam. Karczochy, kabaczek, kapary po pół słoiczka, 4 łyżeczki pesto, to wszystko na 400 g makaronu.

4 komentarze :

  1. mmmm - zapachniało mi pomidorami z Gozo! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeden z moich ulubionych przepisów na makron, robię go zawsze kiedy nie wiem na co mam ochotę ; )

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekne, kolorowe, letnie danie. A do tego szybkie i bezproblemowe. Czego chciec wiecej? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gozo, Malta, suszone pomidory hmmm wspomnienie :) ale na szczęście w przyszłym roku znowu mamy wakacje!!! :))))..............łatwe,kolorowe danie na poprawę humoru doskonałe :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!

Akcja: Nie kradnij zdjęć!