- 4-5 pomidorów średniej wielkości, twardych i mięsistych
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 mała posiekana cebula
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki cukru (opcjonalnie)
Z pomidorów ścinamy wierzch, łyżeczką wyjmujemy miąższ. Posypujemy wewnątrz solą, odwracamy do góry dnem, aż odcieknie nadmiar soku. Jajka oraz odsączonego tuńczyka rozdrabiamy przy pomocy widelca, miąższ z pomidorów drobiutko kroimy,
dodajemy sok z cytryny,cebulę i natkę, wszystkie składniki mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Tak przygotowanym farszem obficie nadziewamy pomidory.
Pysznie wyglądają:-)
OdpowiedzUsuńSwietny pomysl, a gdyby tak jeszcze wszystko zapiec, to juz w ogole byloby boskie :)
OdpowiedzUsuń