Wegetariański Salceson







  • 400 g twarogu
  • 2 średnie ogórki kiszone ( 3 małe)
  • 5-6 marynowanych pieczarek
  • 1/4 strąka żółtej papryki
  • 1/4 strąka pomarańczowej papryki
  • 1/2 strąka czerwonej papryki
  • 1 mała czerwone cebula ( pół większej)
  • 1/2 zielonego ogórka
  • wg rady ''olga spaceage'' należy użyć agar-agar ( ja użyłam 3 łyżki żelatyny, niestety)
  • sól. pieprz


Żelatynę mieszamy z 3 łyżkami zimnej wody. Gdy napęcznieje podgrzewamy. Wszystkie warzywa i pieczarki ktoimy w drobną kostkę. Ser miksujemy, dodajemy warzywa i pieczarki, przyprawiamy.




Dodajemy żelatynę, ostrożnie mieszamy. Masę układamy na folii, formujemy salceson, zawijamy i chłodzimy w lodówce przez min 2 godz.




Po tym czasie odwijamy, kroimy w grubsze plastry. Bardzo ładnie wygląda na liściach sałaty.





6 komentarzy :

  1. Nie chcę żeby wyszło że się czepiam ale muszę - żelatyna nie jest wegetariańska więc albo zrobiłaś salceson warzywny (a nie wegetariański) albo spróbuj zrobić z agar-agar i wtedy będzie i warzywny i wegetariański :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis pochodzi z książki dla wegetarian, myślałam że wiedzą co tam piszą :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie błędy w książkach niestety często się zdarzają :( niestety ostatnio widziałam przepis na wegetariańskie leczo ze smalcem, pysznie ;), żelatynę produkuje się z (no nie ukrywajmy) wieprzowiny, kilkanaście lat temu z wołowiny, ale po chorobie wściekłych krów właściwie jest już niespotykana, więc na pewno wegetariańska nie jest - wegetarianie i weganie muszą zachowywać czujność :)
    Mam nadzieję że wszystko wyjaśniłam :)
    Gdybyś kiedyś miała ochotę spróbuj zrobić podobny z agar-agar - co prawda tzreba go zagotować ale za to tężeje w temperaturze pokojowej :) i jest z glonów także na pewno wegetariański :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki olga spaceage :)
    człowiek uczy się przez całe życie :D
    Na pewno spróbuję jeszcze raz zrobić ten mój salceson tylko tym razem z agar-agar :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczny ten Twój salceson! Może żelatyna była tym razem z wegetariańskiej świni?!?! :):) Ja w każdym razie przepis kradnę i zrobię sobie taki salcesonik do mojego chleba z fasoli :P

    OdpowiedzUsuń
  6. eee, ludzie, nie czepiajmy się, wegetarianie wiedzą, że biorą agar-agar zamiast żelatyny, poza tym są różne stadia wegetarianizmu :-) Przepis genialny, myślę, że można robić jego różne wersje kolorowe i smakowe, w zależności od radzaju warzyw, podoba mi się :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!