kolejna propozycja na ''ZIELONE'' danie


autor przepisu Viola






  • 400 g pieczarek
  • 1 bakłażan
  • 1 czerwona cebula
  • 3 pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 3 jajka
  • 100 g sera gouda
  • 10 zielonych oliwek
  • 50 g otrąb owsianych
  • sól



Oczyszczony bakłażan kroimy w grubsze plasterki, solimy, odtawiamy na kilka minut. Następnie opłukujemy, kroimy w kostkę. Umyte pomidory ( usuwamy zieloną szypułkę) kroimy w kostkę. Obraną cebulę oraz czosnek drobniutko siekamy, podsmażamy na rozgrzanej oliwie, dodając kolejno bakłażan, pomidory, umyte pieczarki (całe), dusimy przez 3 minuty, zalewamy bulionem i gotujemy na średniej temp.10 min od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie odstawiamy dodajemy otręby i mieszamy, czekamy aż mieszanka przestygnie.






Wbijamy jajka i jeszcze raz mieszamy. Przekładamy do żaroodpornej formy, posypujemy serem. Zapiekamy 30 min w 180°C   (termoobieg 160°C  ) we wcześniej nagrzanym piekarniku.




Na 10 minut przed końcem pieczenia na wierzchu układamy pokrojone w krążki oliwki.







PRZEPIS DODAJĘ DO :


    1 komentarz :

    Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!

    Akcja: Nie kradnij zdjęć!