- 50 ml wody
- 2 jajka
- 250 g bułki tartej
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki soli czosnkowej
- 150 g mąki
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 3 serki mozzarella
- olej do frytowania
Jajka wbijamy do miski dodajemy wodę, mieszamy. Do drugiej miski wsypujemy bułkę tartą, zioła i sól czosnkową, do trzeciej mąką wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Mozzarelle dobrze osączamy, kroimy np; w sztyfty. Olej rozgrzewamy we frytownicy bądź w dużym garnku.
Mozzarellę panierujemy najpierw w jajku, następnie w bułce tartej, na końcu w mące. przekładamy do rozgrzanego oleju, frytujemy przez 30 sekund. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Najlepiej smakuje z salsą.
mniam, ja robię bardzo podobną wersję z serkiem pleśniowym :)
OdpowiedzUsuńAle świetny pomysł na mozzarelle! A ja zawsze robiłam ją po prostu z pomidorem i bazylią :)
OdpowiedzUsuń