Na 2 porcje
- 1 większy por (tylko biała część)
- 2 cukinie
- 300 ml wywaru z warzyw
- 1/2 gruszki
- 100 g pieczarek
- 1 łyżeczka oliwy z pestek winogron
- 1 łyżeczka posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka świeżo posiekanej natki pietruszki
Białą część pora kroimy w plasterki, cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach.. Warzywa gotujemy przez 10min w wywarze warzywnym, na średniej temp. Następnie miksujemy, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Gruszkę kroimy w kostkę i obsmażamy na oliwie wraz pieczarkami pokrojonymi na cienkie plasterki. Nalewamy naszą zupkę do miseczek bądź szklanek,
a na wierzchu układamy pieczarki z gruszką, posypujemy orzechami oraz natką pietruszki.
bardzo ciekawy przepis, ja ostatnio robiłam zupę z porem w roli głownej, ale nie zdążyłam zrobić wpisu i zdjęć do mojego bloga, bo szybko zniknęła. Twoja propozycja bardzo mi się podoba, uwielbiam gruszki, jako dodatek do warzyw i może przetestuję :-)
OdpowiedzUsuńVioluś zupka jest ekstra, ale Kochana wiesz, że danie musi być całe zielone :( a pieczarki, gruszki to jej składnik :( zastanowie się ;) mam czas do jutra :) przeanalizuje wszystkie przepisy i podejmę decyzję :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny krem, ale najbardziej podoba mi się ułożenie pieczarek na wierzchu!
OdpowiedzUsuńTak! Mnie też zachwycają te pieczarki z gruszką jako dodatek do pięknie ZIELONEJ zupy! Zjadłabym!
OdpowiedzUsuńtak pieknie sie prezentuje, ze od razu nabralam ochoty:)
OdpowiedzUsuń