GĘSTA, sycąca, ZIELONA







Na 2 porcje
  • 1 większy por (tylko biała część)
  • 2 cukinie
  • 300 ml wywaru z warzyw
  • 1/2 gruszki
  • 100 g pieczarek
  • 1 łyżeczka oliwy z pestek winogron
  • 1 łyżeczka posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka świeżo posiekanej natki pietruszki

Białą część pora kroimy w plasterki, cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach.. Warzywa gotujemy przez 10min w wywarze warzywnym, na średniej temp. Następnie miksujemy, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Gruszkę kroimy w kostkę i obsmażamy na oliwie wraz pieczarkami pokrojonymi na cienkie plasterki.  Nalewamy naszą zupkę do miseczek bądź szklanek,






 a na wierzchu układamy pieczarki z gruszką, posypujemy orzechami oraz natką pietruszki.






5 komentarzy :

  1. bardzo ciekawy przepis, ja ostatnio robiłam zupę z porem w roli głownej, ale nie zdążyłam zrobić wpisu i zdjęć do mojego bloga, bo szybko zniknęła. Twoja propozycja bardzo mi się podoba, uwielbiam gruszki, jako dodatek do warzyw i może przetestuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Violuś zupka jest ekstra, ale Kochana wiesz, że danie musi być całe zielone :( a pieczarki, gruszki to jej składnik :( zastanowie się ;) mam czas do jutra :) przeanalizuje wszystkie przepisy i podejmę decyzję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny krem, ale najbardziej podoba mi się ułożenie pieczarek na wierzchu!

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak! Mnie też zachwycają te pieczarki z gruszką jako dodatek do pięknie ZIELONEJ zupy! Zjadłabym!

    OdpowiedzUsuń
  5. tak pieknie sie prezentuje, ze od razu nabralam ochoty:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!

Akcja: Nie kradnij zdjęć!