autor przepisu Viola
Na 6 sztuk
Oczyszczoną, obraną marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Z obranego jabłka usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w kosteczkę, skrapiamy sokiem z cytryny.
Do roztopionego masła dodajemy jogurt, cukier oraz roztrzepane jajko, dokładnie mieszamy. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodajemy ''mokre'' składniki, starannie mieszamy,dodajemy marchew i jabłko, mieszamy.
Przekładamy naszą masę do foremek, do pieczenia muffinóm. Pieczemy ok 30 min w 180°C (termoobieg 160°C) we wcześniej nagrzanym piekarniku.
Na 6 sztuk
- 1 marchew (średniej wielkości)
- 1 jabłko (średniej wielkości)
- sok z 1/2 cytryny
- 1 jajko
- 75 g cukru
- 50 g greckiego jogurtu
- 50 g masła
- 150 g mąki pszennej
- 1, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Oczyszczoną, obraną marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Z obranego jabłka usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w kosteczkę, skrapiamy sokiem z cytryny.
Do roztopionego masła dodajemy jogurt, cukier oraz roztrzepane jajko, dokładnie mieszamy. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodajemy ''mokre'' składniki, starannie mieszamy,dodajemy marchew i jabłko, mieszamy.
Przekładamy naszą masę do foremek, do pieczenia muffinóm. Pieczemy ok 30 min w 180°C (termoobieg 160°C) we wcześniej nagrzanym piekarniku.
Podajemy, gdy nieco ostygną.
Smakowite :)
OdpowiedzUsuńWyglądają i smacznie i uroczo:) Wyrosły super!
OdpowiedzUsuń