- 30 szparagów
- 1,2 l wywaru z warzyw
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 150 ml śmietany
- sól, pieprz
Odłożyć 20 główek szparagów, resztę pokroić w krążki zalać wrzącym wywarem i gotować 25 min. Wyjąć i zmiksować z 200 ml wywaru. Główki zblanszować i smażyć przez 5 min na łyżce masła.
Wyjąć, osączyć i odstawiać w ciepłe miejsce. Mąkę przysmażyć na reszcie masła zalać pozostałym wywarem, doprawić solą i pieprzem zagotować i połączyć z puree ze szparagów.
Podgrzewać przez 5 minut na niskiej temp niedopuszczać do wrzenia. Dodać śmietanę i wymieszać. Przybrać obsmażonymi główkami szparagów i podawać.
You can translate this page with the translator on top of the page of the left hand side.
Uwielbiam szparagi i żałuję, że świeże są tak krótko dostępne;/ Chętnie skusiłabym się na Twój krem, wygląda bardzo kusząco;)
OdpowiedzUsuńśliczne fotki :)
OdpowiedzUsuńpycha zupka!
A to juz sa szparagi w sklepach ???
OdpowiedzUsuńMówiąc szczerze, u mnie (okolice Glasgow) w tesco są dostępne przez cały rok :)
Usuńdziękujemy za apetyczne zdjęcie!
OdpowiedzUsuńmiód na moją duszę :) wciąż się uczę, jak tu nie tylko ugotować, ale i ładnie to zaprezentować ;)
UsuńLovely. Looks delicious and creamy.
OdpowiedzUsuńThanks :)
UsuńBardzo lubię takie zupy-kremy a jeszcze dodatkowo, Twoje piękne zdjęcia zaostrzają apetyt :)!
OdpowiedzUsuń