przepis w starych notatkach znaleziony
przeze mnie z lekka poprawiony
Cebulę pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki.
Papryki oczyścić z nasion i pokroić na ósemki.
Marchewki obrać i pokroić w krążki.
Cebulę i czosnek lekko przyrumienić na 2 łyżkach oliwy.
Masę podzielić na 2 części i włożyć do dwóch garnków. Do jednego garnka dodać pomidory i czerwoną paprykę. Do drugiego garnka marchew i żółtą paprykę. Do obu garnków wlać po 750 ml gorącego wywaru z warzyw.
Gotować na niskiej temp. pod przykryciem przez 30 minut. Ochłodzić. Do każdej zupy dodać po łyżce oliwy i połowę ugotowanego ryżu. Doprawić solą i pieprzem. Odzielnie zmiksować i ponownie zagrzać.
Przelać do dwóch dzbanków i podawać np; oddzielnie
Wersja I
ŻÓŁTA, posypana koperkiem.
Wersja II
CZERWONA, posypana posiekanymi listkami bazylii.
bądź razem.
Nalewając jednocześnie na talerz obie zupy.
Wersja III
ŻÓŁTO -CZERWONA, posypana tym co wybierzecie bądź bez ziół.
Polecam każdą wersję PAPRYKOWEJ zupy :)
przeze mnie z lekka poprawiony
- 2 czerwone papryki
- 2 żółte papryki
- 3 marchewki (średniej wielkości)
- 4 pomidory (średniej wielkości)
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z bazylią
- 100 g ugotowanego ryżu
- 1,5 l wywaru z warzyw
- śmietana (opcjonalnie)
- 1 łyżka świeżo posiekanych listków bazylii
- 1 łyżka świeżo posiekanego koperku
- 2 garnki
Cebulę pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki.
Papryki oczyścić z nasion i pokroić na ósemki.
Marchewki obrać i pokroić w krążki.
Cebulę i czosnek lekko przyrumienić na 2 łyżkach oliwy.
Masę podzielić na 2 części i włożyć do dwóch garnków. Do jednego garnka dodać pomidory i czerwoną paprykę. Do drugiego garnka marchew i żółtą paprykę. Do obu garnków wlać po 750 ml gorącego wywaru z warzyw.
Gotować na niskiej temp. pod przykryciem przez 30 minut. Ochłodzić. Do każdej zupy dodać po łyżce oliwy i połowę ugotowanego ryżu. Doprawić solą i pieprzem. Odzielnie zmiksować i ponownie zagrzać.
Przelać do dwóch dzbanków i podawać np; oddzielnie
Wersja I
ŻÓŁTA, posypana koperkiem.
Wersja II
CZERWONA, posypana posiekanymi listkami bazylii.
Jak za bazylią nie przepadasz może to być np; natka pietruszki
bądź razem.
Nalewając jednocześnie na talerz obie zupy.
Wersja III
ŻÓŁTO -CZERWONA, posypana tym co wybierzecie bądź bez ziół.
Polecam każdą wersję PAPRYKOWEJ zupy :)
Fajne te zupy, myśłałam, że baza będzie ta sama, czyli pomidory i marchewka, a róznica w kolorach papryki, ale pomysł na podział tych warzyw, top dobry pomysł, wpłynie na smak, aż sama jestem ciekawa jak bardzo chyba się skuszę na paprykowe szaleństwo:).Pozdr.
OdpowiedzUsuńDzięki, udanego PAPRYKOWEGO szaleństwa ;)
UsuńMi też ślinka pociekła na widok tych zup. Bardzo fajny pomysł z podziałem pozostałych warzyw!
OdpowiedzUsuń:-D
Usuńrobiłam kiedyś coś podobnego - opcja nr 2, naprawdę smaczne
OdpowiedzUsuńRewelacja z tymi wersjami, lubię takie kombinacje. Zupy z papryki jeszcze nie robiłam, chyba mnie zainspirowałaś :-)
OdpowiedzUsuńMiło czytać, że me danie twą inspiracją będzie ;)
UsuńDzięki dziewczyny :-D. Fajnie że wpadcie :)
OdpowiedzUsuńZupy pysznosci!!! Jednak bardziej mi smakowala wersja I, ale w polaczeniu tez dobre :))
OdpowiedzUsuń