Rolada marchewkowa z różanym kremem. Zdrowo,prosto,smacznie!



różany krem



Ciasto
  • 470 g marchwi - obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach
  • 2 cm imbiry - obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach
  • 3 jajka
  • 25 g truvii lub innego słodzidła*
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • sok i starta skórka z 1/2 limonki
  • 2 łyzki wody
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • odrobina startej marchwi do ozdoby


Różany krem
  • 2 łyżki truwi
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżeczka ekstrektu z wanilii
  • 1 łyżeczka wody różanej
  • 500 g jogurtu greckiego 0% tłuszczu



różany krem




Różany krem
(najlepiej przygotować dzień wcześniej )
Do miski wlać wodę, wspać truwię i ubijać, aż powstanie piana. Domieszać ekstrat wanilii, wodę różaną. Na koniec dodać jogurt i dokładnie połączyć. Schłodzić w lodówce.



Ciasto
Startą marchem i imbir przełożyć do rondla, zasypać truvią. Domieszać sok z limonki, ekstrakt z wanilii, wodę i gotować na średniej temp. mieszając od czasu do czasu, przez ok 20-25 minut. Następnie przełożyć masę do miski. Gdy przestygnie domieszać żółka i skrobię. Białka jaj ubić na sztywno, domieszać do masy. Masę wyłożyć na blachę, rozprowadzić. Piec ok 20 minut w 190°C z termoobiegiem. Po upieczeniu, przykryć ciasto czystym kawałkiem papieru do pieczenia i energicznym ruchem odwróci. Delikatnie zdjąć papier z pieczenia.






Następnie rozprowadzić różany krem, zostawiając czyste brzegi i zrolować. Roladę ciasno owinąć papierem i wstawić do lodówki na około 30 minut.


Roladę marchewkową posypać pudrem z truvii, 
przybrać startą marchewką.


różany krem


Słodka, zdrowa 
bardzo aromatyczna!

różany krem



Zdrowego zajadania, życzy!


Viola
autorka przepisu





KOCHANI!
przypominam o konkursie :)

Jeden z tych uroczych fartuszków może być TWÓJ!!!


szczegóły konkursu znajdziesz tu - KLIK



Akcja: Nie kradnij zdjęć!