autor przepisu Viola
Obraną cebulę pokroić na krążki, zalać bulionem, dusić pod przykryciem aż będzie miękka, odcedzić.
Piersi umyć, oczyścić z tłuszu, każdą przekroić wzdłuż na 3 płaty, dokładnie ''poznęcać'' się tłuczkiem ;). Wybrać 4 największe płaty, odłożyć.
Pozostałe 2 pokroić w paski i wymieszać z 1 łyżką jogurt oraż łyżeczką papryki.
Zawijamy
Następnie zrolować, owinąć folią aluminiową.
Pieczemy 1 godz. w 180°C (termoobieg 160°C ) w kąpieli wodnej we wcześniej nagrzanym piekarniku. Po zakończonym pieczeniu, odstawić wędlinę (nie rowijać z folii) by ostygła.
- 2 piersi z kury
- 5-6 łyżek jogurtu 0% tłuszczu
- 1 duża czerwona cebula
- 200 ml bulionu ( może być z kostki)
- przyprawy: papryka, pieprz czosnkowy, rozmaryn, mielony kminek
Obraną cebulę pokroić na krążki, zalać bulionem, dusić pod przykryciem aż będzie miękka, odcedzić.
Piersi umyć, oczyścić z tłuszu, każdą przekroić wzdłuż na 3 płaty, dokładnie ''poznęcać'' się tłuczkiem ;). Wybrać 4 największe płaty, odłożyć.
Pozostałe 2 pokroić w paski i wymieszać z 1 łyżką jogurt oraż łyżeczką papryki.
Zawijamy
- 1 płat posmarować jogurtem, posypać rozmarynem, rozprowadzić równomiernie połowę masy cebulowej,
- 2 płat ułożyć na pierwszym(schodowo), posmarować jogurtem, posypać kminkiem, rozprowadzić równomiernie pozostałą masę cebulową,
- 3 płat ułożyć na drugim (schodowo), posmarować jogurtem, posypać pieprzem czosnkowym,
- 4 płat ułożyć na trzecim (schodowo), posmarować jogurtem, rozłożyć pokrojonego kurczaka.
Następnie zrolować, owinąć folią aluminiową.
Pieczemy 1 godz. w 180°C (termoobieg 160°C ) w kąpieli wodnej we wcześniej nagrzanym piekarniku. Po zakończonym pieczeniu, odstawić wędlinę (nie rowijać z folii) by ostygła.
Czas na śniadanie bądź kolację :-D
Jak to pięknie wygląda! Ja właśnie własnoręcznie próbuję zrobić chleb. Może połączymy siły i zaserwujemy przepyszne kanapki? ;)
OdpowiedzUsuńFantastyczny pomysł!!! Czekam na twój wypiek! Zapowiada się niezłe jedzonko :D
UsuńUwielbiam takie mięska! Zdrowe, lekkie i wiemy co jest w środku ;))
OdpowiedzUsuńDietetycznie, zdrowo i smacznie :)
OdpowiedzUsuńMięsko w smaku rewelacyjne, ale nie wiem dlaczego przy krojeniu rozpada się, czy tak ma być???? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMałgosia M
Wędlina jest bardzo delikatna, więc trzeba ją kroić na grubsze plastry. O ile nie musi być to wersja dietetyczna możesz zastąpić jogurt masłem z dodatkiem jajka. Dzięki temu nie będzie tak krucha :)
UsuńPrzepraszam za być może naiwne pytanie, ale ..."pieczemy w kąpieli wodnej". Czy mam tę roladkę zawiniętą w folię aluminiową włożyć do naczynia z wodą i dopiero wtedy do piekarnika? Jeżeli tak, to proszę o sugestię ile ma być tej wody :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Dokładnie tak, po więcej info o pieczeniu w kąpieli wodnej, zapraszam do zakładki UŻYTECZNE INFORMACJE Pozdrawiam :)
Usuńjak narazie zrobilem raz i musze wam powiedziec jest mega :D a co do kupnych... tez mam dosyc ale taka seria bez E kani jest ok ;)
OdpowiedzUsuńmusze wyprubowac! bo kupuje narazie serie bez kani. tez zdrowe bo bez konserwantow ale czas na jakas odmiane :D
OdpowiedzUsuń