Czas na WĘGIERSKIE smaczki, czyli wspólne gotowanie z.......

autor przepisu Viola







 Gulasz
  • 500 g mięsa wołowego - pokrojonego w kostkę
  • 1 duża cebula - pokrojona w półplastry
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 400 ml bulionu wołowego
  • 1 mała papryczka chili - posiekana
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziarenek pieprzu
  • kilka suszonych grzybów - namoczone i pokrojone
  • 1 papryka zielona - oczyszczona i pokrojona w paski bądź krążki, wedle uznania
  • 1 papryka czerwona słodka - oczyszczona i pokrojona w paski bądź krążki, wedle uznania
  • 2 duże pomidory - obrane ze skórki, pokrojone wedle uznania
  • 50 ml wody
  • sól, kolorowy pieprz

Placki
  • 5 dużych ziemniaków - obrane, starte na tarce o małych oczkach
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 cebula - obrana, drobniutko posiekana
  • 1/4 łyżeczki oregano, tymianku, bazyli (przyprawy suszone)
  • sól, kolorowy pieprz


Gulasz

Mięso przyprawić solą i pieprzem, oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać 3 łyzki oliwy podsmażyć na dużej temp. mięso. Gdy już się zrumieni przełożyć do rondla. Do pozostałego tłuszczu wlać 4 łyżkę oliwy i wrzucić cebulę,. Chwilkę smażyć i ostrożnie podlać wodą, zagotować,




dodać do mięsa wraz z bulionem, zielem, liściem laurowym oraz kilka ziarenek pieprzu Gotować na średniej temp. ok 20 min. Nie zapomnij o mieszaniu. Następnie dodajemy pozostałe składniki ( prócz chili) .





Gulasz gotujemy do miękkości mięsa, w razie potrzeby dolewamy wodę. Pod koniec gotowania dodajemy papryczkę chili. Gotujemy jeszcze chwilę.
RADA:  O ile jest konieczność zagęszczenia gulaszu.
Na rozgrzaną patelnie BEZ TŁUSZCZU wsypać mąkę, zrumienić, dodać do gulaszu,wymieszać.Gotujemy jeszczę chwilę.


Placki

Z masy ziemniaczanej odlewamy wodę, dodajemy pozostałe składniki, przyprawiamy oregano, tymiankiem, bazylią oraz solą i pieprzem.




Dokładnie mieszamy, smażymy na rozgrzanej oliwie. Wielkość placków zależy od Was, mogą być małe które polejecie gulaszem.

A to moja wersja.










W WIRTUALNEJ KUCHI

Przyjemność pichcenia placków po węgiersku dzielili ze mną:

 Panti z bloga -Z zapachem wanilii we włosach                     
Ania z bloga-Dietetycznie Siostro!                                       
Ania z bloga-Królewskie rozkosze podniebienia             
Paszczak z bloga-Paszczak gotuje                                             


Gorąco zachęcam do odwiedziń!




 You can translate this page with the translator on top of the page of the left hand side.

13 komentarzy :

  1. Viola! Nie wiem jak to się dzieje ale ja też zawsze dodaję 2 łyżki mąki do placków! Twój placek wygląda pięknie i pysznie! Fajowsko się razem gotowało ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hihihi piękne !!! :D

    Dziekuję bardzo za wspólne gotowanko !!! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie też było bardzo miło! Dziękuję za zaproszenie :)

      Usuń
  3. Podoba mi się dodatek papryczki chilli w gulaszu i ziół w plackach, a zdjęcie trzecie od dołu, obłędne po prostu, aż ślinka cieknie:) Dzięki za wspólne gotowanie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki!! Fajne było wspólne wirtualne pichcenie!

      Usuń
  4. niesamowicie wygląda, aż czuję ten zapach przez komputer!
    pozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie,
    szana - banana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To musisz jeszcze poczuć ten smak ;)

      Usuń
  5. Anonimowy12:56:00 PM

    Witam! Bardzo lubię to placki po węgiersku, choć oczywiście Węgrzy nie mają o nim pojęcia :) Coś jak z bawarką- koleżanka pochodząca z Bawarii nadziwić się nie mogła, że coś takiego pijemy :)Pozdrawiam, Klucha

    OdpowiedzUsuń
  6. Ładnie wyglądają :), dzięki za wspólne gotowanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również dziękuję i liczę na szybką powtórkę!

      Usuń
  7. placek Węgierski rewelacja!! nie dość że szybko można zrobić to jeszcze smacznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!