- 1 cebula - drobno posiekać
- 1 pomidor - pokroić w kostkę
- 200 g piersi kury - pokroić w kostkę o boku 2 cm
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 l bulionu drobiowego
- 3 ziemniaki - obrać, pokroić w kostkę
- 2 marchewki - pokroić w kostkę
- 1 mała cukinia - pokroić w kostkę
- 125 g gotowanej cieciorki
- 1/4 łyżeczki mielonego szafranu
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki ras-el-hanout - kupionej lub przygotowanej samodzielnie - PRZEPIS
- 100 g kuskusu
- 150 ml gorącej wody
- sól, pieprz
- 1 cytryna - pokroić na ósemki
W garnku rozgrzać 1/2 łyżki oliwy i podsmażyć n niej mięso. Domieszać cebulę oraz pomidor, dodać cynamon, ras-el-hanout, szafran oraz gorący bulion, gotować pod przykryciem 25 min na niskiej temp. Dodać ziemniaki, marchew, cukinie oraz cieciorkę. Całość doprawić solą i pieprzem, gotować przez 20 min. Kuskus zalać osoloną wodą, domieszać resztę oliwy, nakryć i pozostawić do spęcznienia na 5 min. Przed podaniem wymieszać z 1 łyżką mała. Kuskus podawać z zupą i ósemkami cytryny.
pyszna!
OdpowiedzUsuńbardzo sycąca. idealna na ochłodzenie ;]
baardzo smakowita.