- 300 g ryżu basmati - opłukać, zalać ciepłą wodą i pozostawić na ok 20 min
- pęczek niekarbowanej natki - oberwać listki drobno posiekać
- 2 cebule - drobno pokroić
- 3 duże pomidory - pokroić w kostkę
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 150 g mielonej wołowiny albo jagnięciny
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 0,5 l bulionu warzywnego
W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę. Dodać mielone mięso i smażyć je przez 5 min. Wrzucić odlany ryż i doprawić go sola, pieprzem oraz kminem rzymskim. Wlać bulion, zagotować, nakryć pokrywką, zmniejszyć temp i gotować przez 12 min, od czasu do czasu mieszając. Domieszać pomidory oraz natkę.
Faktycznie proste - i na pewno bardzo smaczne! Podoba mi sie twoj kubeczek i spodek.
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne, ale takiego perskiego dania to jeszcze nie jadlam!
OdpowiedzUsuń