Makrela w zapiekance z aromatem pomarańczy

autor przepisu Viola







  • 200 g makaronu ORZO - ugotować w osolonej wodzie wg przepisu(nie przelewać zimną wodą)
  • 165 g brokuł (tylko różyczki) - blanszować przez 5 min
  • 2 cukinie - przeciąć wzdłuż, następnie pokroić w paski
  • 1 puszka makreli w sosie własnym (ok160g) - odsączyć
  • 200 g żółtego sera - pokroić w plastry
  • oliwa do wysmarowania formy



Beszamel
  • 500 ml mleka
  • 60 g mąki
  • 60 g masła
  • sok z połowy pomarańczy
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej

Beszamel
Mąkę przesmażamy z masłem, a następnie dolewamy stopniowo zimne mleko, stale mieszając.
Sos doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć temp. pod garnkiem, podgrzewać 20 min. cały czas mieszając. Po 10 min dodać sok i energicznie zamieszać, doprawić gałką muszkatołową. Jeśli utworzą się grudki mąki, sos przecieramy przez sito.

Zapiekanka
Układamy warstwami w wysmarowanej oliwą żaroodpornej formie.
  1. 1/2 makaronu
  2. 1/2 sera
  3. pokrojone cukinie, przyprawić solą i pieprzem
  4. polać połową sosu
  5. pozostały makaron
  6. makrela
  7. pozostały ser
  8. brokuły, przyprawić solą i pieprzem
  9. zalać pozostałym sosem






Piec 40 min w 180°C  (termoobieg 160°C ) we wcześniej nagrzanym piekarniku.






Akcja: Nie kradnij zdjęć!