- 300 g marchwi
- 1 batat (ok 80g)
- 1 cytryna - pokroić na sześć kawałków
- 1/2 pomarańczy - zetrzeć skórkę, wycisnąć sok
- 1 gałązka świeżego tymianku
- 6 ziaren kardamonu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Marchew i ziemniak dokładnie wyszorować Cytrynę, marchew, ziemniak, tymianek oraz ziarna kardamonu zawinąć w folię aluminiową. Piec 25min w 200°C (termoobieg 180°C) na środkowej półce we wcześniej nagrzanym piekarniku. Potem ostudzić. Marchewki oraz ziemniak obrać, pokroić na duże kawałki i zmiksować razem z sokiem z pomarańczy i oliwą. Na koniec doprawić skórką pomarańczy, solą oraz pieprzem.
Gorąco polecam do świeżo upieczonego pieczywa!
Świetnie się prezentuje na krakersach jako imprezowa przystawka:)
Doskonały dodatek do pieczonego lub smażonego mięsa!
Uwielbiam takie przepisy
OdpowiedzUsuńNie pomyślałabym, że marchew może stanowić podstawę dipu! Ale Twój pomysł bardzo mi się podoba, szczególnie, że wykorzystałaś mój ukochany batat ;)
OdpowiedzUsuńRobiąc go nie do końca wierzyłam że będzie smaczny! Ależ miło było moje zaskoczenie jak go spróbowałam :) Jako dla miłośniczki batatów polecam SAŁATKĘ Z BATATÓW http://funandtaste.blogspot.co.uk/2012/05/aromatycznie-z-batatem.html
UsuńBardzo lubię takie dipy a to połączenie wróży coś pysznego!
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam za odwiedziny :)
OdpowiedzUsuń