słodkie, kremowe, z nutką alkoholu troszkę inaczej o '' T ''


autor pomysłu Viola


WERSJA  I







Na 3 ciastka
  • 150 g ciemnej czekolady - rozpuścić w misce nad garnkiem z gorącą wodą
  • 200 g serka mascarpone
  • 75 ml śmietany - ubić na sztywno
  • 300 ml kawy - osłodzonej do smaku, ostudzonej
  • 4 łyżki śliwowicy
  • 27 długich biszkoptów
  • opcjonalnie kakao lub cukier puder


Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone, wymieszać. Lekko wystudzoną czekoladę połączyć z serkiem i śmietaną. Kawę i alkohol połączyć. W powstałej mieszance moczyć biszkopty. Powinny dobrze nasiąknąć lecz nie mogą się rozpadać. Ułożyć trzy biszkopty obok siebie na talerzu deserowym. Na biszkopty nałożyć warstwę kremu. Na kremie ułożyć kolejne trzy biszkopty i przełożyć jeszcze raz kremem, przykryć warstwą biszkoptów. Gotowe ciacha tiramisu wstawić do lodówki na co najmniej 2-3 godziny. Przed podaniem można posypać kakao lub cukrem pudrem.






WERSJA  II




 Na 3 ciastka
  •  150 g białej czekolady - rozpuścić w misce nad garnkiem z gorącą wodą
  •  200 g serka mascarpone
  •  75 ml śmietany - ubić na sztywno
  •  300 ml soku żurawinowego
  •  4 łyżki Martini Rosso
  •  27 długich biszkoptów
  • opcjonalnie kakao lub cukier puder


Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone, wymieszać. Lekko wystudzoną czekoladę połączyć z serkiem i śmietaną. Sok i alkohol połączyć. W powstałej mieszance moczyć biszkopty. Powinny dobrze nasiąknąć lecz nie mogą się rozpadać. Ułożyć trzy biszkopty obok siebie na talerzu deserowym. Na biszkopty nałożyć warstwę kremu. Na kremie ułożyć kolejne trzy biszkopty i przełożyć jeszcze raz kremem, przykryć warstwą biszkoptów. Gotowe ciacha tiramisu wstawić do lodówki na co najmniej 2-3 godziny. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub kakao.
















A oto inny sposób na Tiramisu





16 komentarzy :

  1. Przepięknie wygląda, od razu mam ochotę takie zrobić. Bardzo mi miło, że dołączyłaś do durszlakowej akcji Tiramisu

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałę, wszystkie wersje!!! Pychotki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystkie wersje są niezwykle apetyczne, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne, ale raczej nie piknikowe :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt! bez lodówki turystycznej może być problem :( Choć zawsze można zacząć piknik od deseru ;)

      Usuń
  5. Tiramisu zawsze smakuje, a z tych dwóch wersji bardziej przemawia do mnie ta biała :D

    OdpowiedzUsuń
  6. porwałabym kawałek tej drugiej wersji :) chociaż.. właściwie pierwszej też :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow ..ale pyszności..ślinka cieknie..dziękuję za dodanie przepisu do akcji.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wszystkim dziękuję za miłe słowo o mych słodkościach :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie wyglądają! Bardzo mi się podobają:)

    OdpowiedzUsuń
  10. W tiramisu jestem zakochana bez pamięci, a Twoje piękne ciacha tylko mnie w tym przekonaniu utwierdzają! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Violu bardzo proszę o dołączenie banerka akcji "Tiramisu"

    OdpowiedzUsuń
  12. Anonimowy6:48:00 PM

    To coś niepowtarzalnego wyjątkowego -obie wersje - cudowne

    OdpowiedzUsuń
  13. Anonimowy9:37:00 AM

    Rajskie odczucia po degustacji takich łakoci

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!

Akcja: Nie kradnij zdjęć!