Na 1 porcje
Sałatka
- 3 rzodkiewki - pokroić na plasterki
- garść mytej i osuszonej sałaty (u mnie mix, w której były listki szpinaku)
- garść orzechów laskowych - każdy przekroić na pół i uprażyć na suchej patelni (ok 5mniut)
- 60 g duńskiego sera pleśniowego - pokruszyć
- 1 łyżka rzeżuchy
- 3 cebulki dymki - pokroić
- 8 cm ogórka - obrać, przekroić na pół, następnie na ćwiartki
- garść mrożonego zielonego groszku - ugotować w osolonej wodzie, przelać zimną wodą
- pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka białego octu winnego
Dressing
Trzymaj się podanej kolejności !!!!
W naczyniu połącz musztardę z octem, następnie nie przerywając mieszania, wlej oliwę.
Sałatka
Sałatę wyłożyć na talerz, następnie ułożyć pozostałe składniki. Całość polać wcześniej przygotowanym sosem, oprószyć pieprzem.
Smacznego, kolorowego życzy!
Viola
You can translate this page with the translator on top of the page on the left hand side.
Jeśli pleśniowa, to musi być wspaniała! Porywam Ci ten talerz pełen pyszności:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia!
pięknie i kolorowo:)
OdpowiedzUsuńSwietna salatka, taka, sweza, wiosenna, pelna chrupiacych skladnikow - uwielbiam! :) koniecznie musze wyprobowac :)
OdpowiedzUsuńlekko, zdrowo, kolorowo:)
OdpowiedzUsuńWspaniała sałata! Uwielbiam! dziękuję za przepis:)
OdpowiedzUsuńAle zapachniało wiosną, a dodatek sera pleśniowego to "wisienka na torcie" - pychota:) na piątkową przyjacielską nasiadówkę przepis podkradam :)
OdpowiedzUsuńPo takim pysznym zaproszeniu wiosna już nie powinna zwlekać z przybyciem. Sałatka wygląda wspaniale:-)
OdpowiedzUsuńPięknie kolorowa. No i rzeczywiście, niech ta wiosna już przybędzie :)
OdpowiedzUsuńWiosna w pełnej krasie i cudowna głębia zdjęcia. Chce się zjeść z obrazka :)
OdpowiedzUsuńmusiała świetnie smakować :) wygląda cudnie!
OdpowiedzUsuńIdealne! <3 I takie lekkie! :)
OdpowiedzUsuń