- 6 piersi z kury
- papryka słodka (przyprawa)
- mąka
- 8 łyżek masła
- pół pęczka natki
- 1 łyżeczka świeżo posiekanych listków estragonu ( może być suszony )
- 5 łyżek soku z cytryny
- sól, pieprz
Piersi z kury oczyszczamy, delikatnie ''traktujemy'' tłuczkiem do mięsa ;), przprawiamy solą, pieprzem i papryką. Następnie obtaczamy w mące i przesmażamy z obustron około 5 min. na 2 łyżkach masła. Odstawiamy w ciepłe miejsce np: do nagrzanego piekarnika.
Pozostałe masło roztapiamy na patelni i przesmażamy na nim posiekaną natkę pietruszki wraz z posiekanym estragonem. Dodajemy sok z cytryny, wymieszać i zagotować.
Tak przygotowanym sosem zalewamy usmażone piersi z kury.
Ryż z warzywami oraz surówka z ogórka z miętą
to idealne dodatki do naszego '' Ctrynowego Kurczaka ''
Bardzo ciekawy przepis, czy to z kuchni włoskiej? Ja też robiłam podobny, ale z kuchni syczuańskiej (był rewelacyjny!): http://kuchniaprezydentowej.blogspot.com/2011/11/kurczak-cytrynowy-lemon-chicken.html
OdpowiedzUsuńSerdeczne pozdrowienia z Monachium! :)
a i tu pewne zaskoczenie :) przepis pochodzi z kuchni brytyjskiej :D
OdpowiedzUsuńNie dosc, ze cytrynowy, to jeszcze pachnacy ziolami... Juz mi sie podoba!
OdpowiedzUsuńPoezja...:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię dodatek estragonu do kurczaka. W Twoim przepisie bardzo podoba mi się jeszcze sposób wykonania.Zapisuję i mam nadzieję, że wkrótce zrobię. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń