- 1 kg pomidorów
- 2 cebule
- 2 gałązki selera naciowego
- 3 łyżki oleju
- 1 listek laurowy
- 150 ml bulionu warzywnego
- 5 - 6 kropli tabasco
Z pomidorów zdejmujemy skórę, usuwamy trzonek oraz pestki, a miaższ kroimy w kostkę.
Cebulę drobno siekamy, seler kroimy w plasterki.
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Pomidory, seler i listel laurowy dodajemy do cebuli, któtko dusimy. Wlać bulion warzywny i zagotować.
Zupę gotujemy przez 30 min, aby warzywa były miękkie, następnie miksujemy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz tabasco na pikantnie. Podajemy bez dodatków.
Choć moją podałam z grzankami :)
Bardzo sycąca !!!
Lubie takie geste, kremowe zupy...
OdpowiedzUsuńno proszę, ja dziś też miałam krem pomidorowy, ale z czosnkiem:) polecam!
OdpowiedzUsuń:) super : pozdrawiam i czekam na kolejne teczowe przepisy :)
OdpowiedzUsuńZupa meksykańska, z tabasco to zupa w sam raz dla mnie :-) Twoja wygląda wspaniale.
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba ta zupa :) Lubię takie proste zupy z pomidorów.
OdpowiedzUsuń