Frittata z marchewką i cukinią






Na 4 porcje
  • 4 marchewki
  • 3 średnie cukinie
  • 3 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanych igiełek rozmarynu
  • 4 jajka
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki świeżo startego parmezanu
  • sól, pieprz


Marchewki obieramy, cukinię oczyszczamy, szalotki obieramy. Warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z warzywami w dużej misce, dodajemy posiekane igiełki rozmarynu, mieszamy.



Jajka ubijamy dodajemy smietanę oraz starty parmezan, mieszamy.  Doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy warzywa, mieszamy.



Z masy warzywnej formujemy kotleciki. Smażymy na rozgrzanej oliwie z każdej strony, aby były chrupiące. Zdejmujemy z patelni, osuszamy papierowym ręcznikiem z nadmiaru tłuszczu. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.


Idealny dodatek do mięs zamiast np; ziemniaków




 Bądź jako przystawka, cosik do chrupania z sosem pomidorowym, ketchupem lub sosem miętowym :)



3 komentarze :

  1. Z wielkim apetytem zjadłabym:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja bym zjadła jakbym mi ktoś starł marchewkę, ja mam dwie lewe ręce do tarki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Duś, polecam ciepluchno, choć i na zimno są pyszne :)

    Marta, zawsze można pójść na łatwiznę i kupić już startą ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!