Na 4 porcje
- 4 marchewki
- 3 średnie cukinie
- 3 szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanych igiełek rozmarynu
- 4 jajka
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżki świeżo startego parmezanu
- sól, pieprz
Marchewki obieramy, cukinię oczyszczamy, szalotki obieramy. Warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z warzywami w dużej misce, dodajemy posiekane igiełki rozmarynu, mieszamy.
Jajka ubijamy dodajemy smietanę oraz starty parmezan, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy warzywa, mieszamy.
Z masy warzywnej formujemy kotleciki. Smażymy na rozgrzanej oliwie z każdej strony, aby były chrupiące. Zdejmujemy z patelni, osuszamy papierowym ręcznikiem z nadmiaru tłuszczu. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.
Idealny dodatek do mięs zamiast np; ziemniaków
Bądź jako przystawka, cosik do chrupania z sosem pomidorowym, ketchupem lub sosem miętowym :)
Z wielkim apetytem zjadłabym:)
OdpowiedzUsuńja bym zjadła jakbym mi ktoś starł marchewkę, ja mam dwie lewe ręce do tarki :)
OdpowiedzUsuńDuś, polecam ciepluchno, choć i na zimno są pyszne :)
OdpowiedzUsuńMarta, zawsze można pójść na łatwiznę i kupić już startą ;)