Na 4 porcje
- 4 kotlety z jagnięciny
- 3 łyżki masła
- 1 gałązka selera naciowego
- 6 szalotek
- 200 ml bulionu warzywnego
- 125 ml śmietany
- 2 gałązki mięty
Kotlety myjemy, osuszamy i nacieramy solą oraz pieprzem. Smażymy kotlety z każdej strony po 5 - 6 min na rozpuszczonym maśle. Zdejmujemy z patelni, przekładamy w ciepłe miejsce np: do nagrzanego piekarnika.
Seler kroimy w plasterki, szalotki na ćwiartki ( oczywiście obrane). Szklimy szalotki na tłuszczu pozostałym ze smażenia kotletów. Pod koniec dodajemy seler, podduszamy, dolewamy bulion warzywny oraz śmietanę. Miksujemy. Dodajemy listki mięty i jeszcze raz miksujemy.
Podajemy sznycle jagnięce razem z sosem.
Proponuję jako dodatek puree z ziemniaków z dodatkiem posiekanej papryczki chili oraz smażone pomidorki cherry.
Co za smaki...! Najlepsza restauracja by się nie powstydziła takiego dania!
OdpowiedzUsuńBardzo intrygujacy sos - chetnie bym skosztowala!
OdpowiedzUsuń