Na 4 porcje
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- marchewki
- 1 seler naciowy
- 1 cm korzenia imbiru
- 2 łyżki oliwy
- 1 l bulionu warzywnego
- pół pęczka kolędry
- kwaśna śmietana
- sól, pieprz
Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Marchewką obieramy, kroimy w kostkę, oczyszczony seler kroimy na plasterki. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach.
Mocno rozgrzewamy oliwę w garnku, dusimy na niej cebulę i czosnek. Dodajemy marchewkę, seler i imbir. Całość dusimy ok 5 min, często mieszając.
Dodajemy kwaśną śmietanę i podajemy :)
Kolendrę można zastąpić natką pietruszki bądź całkowicie pominąć.
Ciekawostka
Chcąc uzyskać owocowy smak zupy, zastąp 200 ml bulionu taką samą ilością soku pomarańczowego :)
Przepysznie wygląda ta twoja zupka!
OdpowiedzUsuńBardzo fajna rozgrzewająca zupa, a połączenie mrchewki i imbiru sprawdzone. Dodatek kolendry może ten smak wzbogacić. Wykorzystam pomysł. Pozdr.
OdpowiedzUsuńma piekny kolorek i z takimi dodatkami to musi smakowac pysznie:)
OdpowiedzUsuń