Na 6 porcji
Ciasto
- 200 g mąki
- 100 g masła
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki zimnej wody
Farsz
- 500 g brokułów ( samych różyczek)
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 4 łyżeczki prażonych orzeszków piniowych
- 200 ml śmietany
- 4 jajka
- szczypta świeżo startej gałki muszkatałowej
- łyżka oliwy z oliwek
Z mąki, masła, pół łyżeczki soli i 2 łyżek zimnej wody zagniatamy jednolite ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 40 min do lodówki.
Brokuły myjemy, wrzucamy na gotującą się wodę, blanszujemy przez 3 min.
Zapiekamy 40 min w 200 st ( termoobieg 180 st) we wcześniej nagrzanym piekarniku.
Boska tarta z brokułami!!! Po wyczerpującym treningu tylko tego chcę!!!...to sobie chociaż popatrzę :P ;)
OdpowiedzUsuńDzięki :) może kiedyś skosztujesz ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Uwielbiam zapiekane brokuły!
OdpowiedzUsuń