Na 6 porcji
Galaretka
- 2 czubate łyżki żelatyny
- 4 czerwone pomarańcze
- sok z malin (opcjonalnie)
- 250 ml soku z czerwonych pomarańczy
- 250 g cukru
- 200 ml szampana
Krem
- 200 ml śmietany
- 1 łyżka cukru waniliowego
- kilka kropel czerwonego barwnika do lukru (opcjonalnie)
Pomarańcze obieramy, dzielimy na cząstki, zdejmujemy skórki, zachowujemy wydobywający się sok. Cząstki pomarańczy przekładamy do naczyń deserowych, wstawiamy do lodówki.
| Dla uzyskania czerwonego koloru. Dzień wcześniej wymieszałam cząstki pomarańczy z sokiem malinowym. | 
Zachowany sok z pomarańczy mieszamy z sokiem pomarańczowym i cukrem, lekko podgrzewamy. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody , dodać do soku, wymieszać. Do przestygniętego soku dolewamy szampana, mieszamy. Przygotowaną mieszanką zalewamy cząstki pomarańczy.
Przykrywamy, wstawiamy na 5 godzin do lodówki.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym( barwimy kilkoma kroplami barwnika).
Tak przygotowanym kremem ozdabiamy nasze galaretki.
TEN PRZEPIS BIERZE UDZIAŁ W :
kategoria kolor CZERWONY
 



 
