autor przepisu Viola
Na 6 porcji
Obraną cebulę kroimy w talarki, następnie szklimy na 2 łyżkach oliwy. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę owoce persymony. Dusimy pod przykryciem 4-5 min mieszając od czasu do czasu. Zalewamy całość bulionem, zagotować, zmniejszamy temp. pod garnkiem, gotujemy ok 10 min aż owoce będą miękkie. Następnie dodajemy śmietankę oraz curry, zagotować.
Całość miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy kolendrą.
Na 6 porcji
- 2 łyżki oliwy
- 2 cebule
- 6 owoców persymony
- 700 ml bulionu warzywnego
- 170 ml śmietanki
- 1 łyżeczka curry
- pół pęczka kolendry
- sól, pieprz
Obraną cebulę kroimy w talarki, następnie szklimy na 2 łyżkach oliwy. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę owoce persymony. Dusimy pod przykryciem 4-5 min mieszając od czasu do czasu. Zalewamy całość bulionem, zagotować, zmniejszamy temp. pod garnkiem, gotujemy ok 10 min aż owoce będą miękkie. Następnie dodajemy śmietankę oraz curry, zagotować.
Całość miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy kolendrą.
Bardzo ciekawy pomysl! Nie wpadlabym na to, ze z persymony mozna zrobic zupe :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) zupa bardzo smaczna,lekko słodkawa :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie ugotowałam :) Pyszna! Słodkawa, gęsta, rewelacyjna! Bardzo dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńZawsze jest miło czytać słowa pochwały, a jeszcze milej od kogoś kto wypróbował przepis, bardzo dziękuję :)
OdpowiedzUsuńAż nabralam ochoty na kolejne ''gotujące'' kombinacje :)