Sznycle z Brukwi w otrębowej panierce

autor przepisu Viola





Na 4 porcje
  • 1 bulwa brukwi
  • 200 g otrąb owsianych
  • 2 łyżki świeżo posiekanego cytrynowego tymianku
  • 3 łyżki świeżo posiekanego koperku
  • 2-3 jajka
  • mąka do panierowania
  • oliwa do smażenia
  • sól, kolorowy pieprz

Obraną brukiew kroimy w plastry około 3-4 cm, gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Wyjmujemy, osączamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy 3 miski, 1 na maką, 2 na rotrzepane jajka, 3 na otręby wymieszane z koperkiem i tymiankiem.





Plasterki brukwi panierujemy kolejno w mące, jajku i płatkach. Porcjamy wkładamy na rozgrzany tłuszcz, smażymy na złoty kolor.


Sznycle doskonale smakują z jogurtem.