Kochani przedstawiam Wam, coś mega słodkiego, coś mega pysznego. Ooooooto CIECIERZYNEK

autor przepisu Viola







Ciasto
  • 100 g ciecierzycy (zalać wodą i zostawić na noc)
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody do pieczenia
  • otarta skórka z 1 limonki
  • sok z połowki limonki
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 50 ml śmietany
Do ozdoby
  • czekolada bądź gotowa polewa
  • garść migdałowych płatków


Namoczoną ciecierzycę dokładnie zmiksować, dolać śmietanę dokładnie wymieszać. Żółtka utrzeć z cukrem, nie przerywając ucierania porcjami dodawać zmiksowaną ciecierzycę. Następnie dodać kolejno otartą skórkę z limonki, mąkę ziemnieczaną, proszek do pieczenia, sodę, cukier waniliowy, sok z połowy limonki.



Składniki dokładnie ze sobą połączyć. Białka ubić na sztywno, dodać do masy, delikatnie lecz dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej i obsypanej bułką formy keksowej bądź do silikonowej.




Piec 1 godzinę w 190°C  ( termoobieg 170°C ) we wcześniej nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu ciasto odstawić do ostygnięcia,


następnie polać czekoladą a górę ciasta posypać migdałowymi płatkami.








9 komentarzy :

  1. Świetna nazwa i świetne ciasto :) Aż żal, że nie da się poczęstować choćby kawałeczkiem...

    OdpowiedzUsuń
  2. Bombowa nazwa! A ta czekolada... oj! Można się rozpłynąć. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy5:12:00 PM

    Mam pytanie, mam miksować surową ciecierzycę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokłanie tak, tylko namoczoną :)

      Usuń
  4. DzięDzięki dziewczyny :) super!! że zaglądacie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale bajer! Nigdy nie sądziłam, ze można dodać do ciasta soczewicy! Jest bardzo ładne w przekroju...:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak się okazuje można, tyle że to ciecierzyca :) A jakie to było pyszniusie mniam!!!!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!