autor przepisu Viola
Ciasto
Namoczoną ciecierzycę dokładnie zmiksować, dolać śmietanę dokładnie wymieszać. Żółtka utrzeć z cukrem, nie przerywając ucierania porcjami dodawać zmiksowaną ciecierzycę. Następnie dodać kolejno otartą skórkę z limonki, mąkę ziemnieczaną, proszek do pieczenia, sodę, cukier waniliowy, sok z połowy limonki.
Składniki dokładnie ze sobą połączyć. Białka ubić na sztywno, dodać do masy, delikatnie lecz dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej i obsypanej bułką formy keksowej bądź do silikonowej.
Piec 1 godzinę w 190°C ( termoobieg 170°C ) we wcześniej nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu ciasto odstawić do ostygnięcia,
następnie polać czekoladą a górę ciasta posypać migdałowymi płatkami.
Ciasto
- 100 g ciecierzycy (zalać wodą i zostawić na noc)
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody do pieczenia
- otarta skórka z 1 limonki
- sok z połowki limonki
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 50 ml śmietany
- czekolada bądź gotowa polewa
- garść migdałowych płatków
Namoczoną ciecierzycę dokładnie zmiksować, dolać śmietanę dokładnie wymieszać. Żółtka utrzeć z cukrem, nie przerywając ucierania porcjami dodawać zmiksowaną ciecierzycę. Następnie dodać kolejno otartą skórkę z limonki, mąkę ziemnieczaną, proszek do pieczenia, sodę, cukier waniliowy, sok z połowy limonki.
Składniki dokładnie ze sobą połączyć. Białka ubić na sztywno, dodać do masy, delikatnie lecz dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej i obsypanej bułką formy keksowej bądź do silikonowej.
Piec 1 godzinę w 190°C ( termoobieg 170°C ) we wcześniej nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu ciasto odstawić do ostygnięcia,
następnie polać czekoladą a górę ciasta posypać migdałowymi płatkami.
Świetna nazwa i świetne ciasto :) Aż żal, że nie da się poczęstować choćby kawałeczkiem...
OdpowiedzUsuńBombowa nazwa! A ta czekolada... oj! Można się rozpłynąć. :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie, mam miksować surową ciecierzycę?
OdpowiedzUsuńdokłanie tak, tylko namoczoną :)
UsuńDzięDzięki dziewczyny :) super!! że zaglądacie :D
OdpowiedzUsuńAle bajer! Nigdy nie sądziłam, ze można dodać do ciasta soczewicy! Jest bardzo ładne w przekroju...:)
OdpowiedzUsuńJak się okazuje można, tyle że to ciecierzyca :) A jakie to było pyszniusie mniam!!!!
Usuń