autor przepisu Viola
Por, marchew, seler, pietruszkę pokroić w krążki. Na oliwie zeszklić por, dodać marchew, seler, pietruszkę oraz 400 ml bulionu, dusić pod przykryciem na średniej temp. aż warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy umyte liście szpinaku i resztę bulionu.
Gotujemy około 30 min na średniej temp., miksujemy. Doprawić solą i pieprzem.
- 260 g świeżych liści szpinaku
- 2 marchewki
- 1 por
- 1 pietruszka
- łodyga selera naciowego
- 1 l bulionu warzywnego
- jajka ugotowane na twardo (ilość zależy od Was)
- śmietana bądź jogurt ( opcjonalnie)
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Por, marchew, seler, pietruszkę pokroić w krążki. Na oliwie zeszklić por, dodać marchew, seler, pietruszkę oraz 400 ml bulionu, dusić pod przykryciem na średniej temp. aż warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy umyte liście szpinaku i resztę bulionu.
Gotujemy około 30 min na średniej temp., miksujemy. Doprawić solą i pieprzem.
Podajemy z jajkiem ugotownym na twardo.
Opcjonalnie ze śmietaną bądź jogurtem.
Bardzo gęsta i pożywna!
Cóż za uczta:) szpinak <3
OdpowiedzUsuńpychotliwa :)
UsuńSliczna, optymistyczna zupa! Bardzo lubie szpinak :)
OdpowiedzUsuńDzięki :) polecam gorąco Tortillę ze szpinakiem http://funandtaste.blogspot.com/2011/09/tortilla-hiszpanska.html
Usuńa z mrożonego też by się dało zrobić?
OdpowiedzUsuńRozumiem, że mrożony już zmiksowany?? hmm można spróbować, do momentu dodania szpinaku zrób jak w przepisie. Następnie zmiksuje warzywa, dodaj szpinak i resztę bulionu, dopraw, zagotuj,podawaj. Powinno się udać :) daj znać jak wyszło.
UsuńMocno szpinakowa - na pewno zdrowa.
OdpowiedzUsuńPycha! :) Uwielbiam zielsko!
OdpowiedzUsuń