szybko orientalnie i smacznie!!! czyli Curry z krewetkami w 15 minut według przepisu Maggie



Przepis u Maggie znaleziony
co smakowitego bloga W pewnej kuchni na wyspach prowadzi :)


Przepis delikatnie zmieniony



Na 4 porcje
  • 1 puszka mleka kokosowego (390 g) - odlać do miski i odstawić rzadki płyn
  • 2 łyżki tajskiej zielonej pasty curry
  • 2 łyżeczki cukru
  • 400 g mrożonych, gotowanych krewetek  
  • mały pęczek świeżej kolendry - oberwać listki, zostawić łodygi
  • 100 g młodych liści szpinaku
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżka tajskiego sosu rybnego 
  • gorąca woda 


Gęste mleko przelać do malaksera, dodać 2-3 łyżki rzadkiego mleka kokosowego, pastę curry, cukier i łodygi kolendry. Zmiksować na gładką pastę. Rozgrzać woka, wrzucić masę z malaksera  , smażyć przez 1-2 minuty, dodać pozostałe rzadkie mleko kokosowe. Gotować, aż zacznie bulgotać. Krewetki przelać gorącą wodą i razem ze szpinakiem domieszać do pasty. Gdy  liście szpinaku zwiędną, domieszać sok z limonki i sos rybny, gotowe. Podawać posypane liśćmi kolendry.



 By orientalny styl zachować podaj z ryżem albo nudlami :D


U mnie kuskus z krewetkami zatańcował i powiem Wam że wybornie smakował!




5 komentarzy :

  1. Ciesze sie, ze smakowalo. Bardzo apetyczne zdjecia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdjęcia boskie też chcę takie robić!! Krewetki uwielbiam więc poproszę porcję! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie się zapowiada!
    jak dorwę krewetki, zrobię na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  4. O jakie smacznosci tutaj!

    OdpowiedzUsuń
  5. Narobiłaś mi smaku tym daniem. W poniedziałek cos takiego zrobię - wygląda przepysznie !!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!

Akcja: Nie kradnij zdjęć!