autor przepisu Viola
Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę i czosnek, wrzucić mięso oprószyć solą, pieprzem oraz szałwią i zrumienić. We wrzątku zaparzyć kawę domieszać ksylitol, zalać mięso. Dusić pod przykryciem 30 min na średniej temp. Domieszać ocet winny, odkryć i gotować do miękkości mięsa, na niskiej temp. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
- 400 g wołowego na gulasz - pokrojonego
- 2 cebule - pokroić w drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku - przecisnąć przez praskę
- 1 łyżka kawy
- 1 łyżka ksylitolu (opcjonalnie cukier)
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- 500 ml wody - wrzątek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta suszonej szałwii
- sól, pieprz
Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę i czosnek, wrzucić mięso oprószyć solą, pieprzem oraz szałwią i zrumienić. We wrzątku zaparzyć kawę domieszać ksylitol, zalać mięso. Dusić pod przykryciem 30 min na średniej temp. Domieszać ocet winny, odkryć i gotować do miękkości mięsa, na niskiej temp. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Jestem ciekawa smaku..dziękuję za dodanie przepisu do akcji..
OdpowiedzUsuńBardzo interesujacy przepis!
OdpowiedzUsuńNa pewno pyszne! Trzeba spróbować :)
OdpowiedzUsuńBardzo jestem ciekawy smaku... Czy ta kawa jest mocno wyczuwalna?
OdpowiedzUsuńWiedząc że tak kawa tam jest, czułam jej lekki gorzkawy posmak. Ale mój mąż nieświadomy konsument ;) jej nie wyczuł, był bardzo zdziwiony jak mu powiedziałam o tym dodatku :D
UsuńNigdy nie spotkałam się z takim przepisem, ciekawi mnie ta kawa :)
OdpowiedzUsuń