autor przepisu Viola
Galaretka
Krem
Ciasto na tartę - PRZEPIS
Ciasto rozwałkować na grubość 5mm, wyłożyć nim dno foremek i nakłuć widelcem. Piec ok 10 minut w 200°C ( termoobieg 180°C ) we wcześniej nagrzanym piekarniku. Ostudzić
Mleko podgrzać, domieszać kakao i ksylitol oraz agar. Gotować na średniej temp aż płyn zacznie gęstnieć, cały czas mieszając. Zalać ciasto w foremkach.
Żółtka utrzeć z 50 g cukru. Zagotować 250 ml śmietanki 12%. Naczynie z żółtkami ustawić w garnku z wrzątkiem. Ubijać wlewając zagotowaną śmietankę. Pozostały cukier przesmażyć na suchej patelni, gdy zbrązowieje, wlać resztę śmietanki 12% i zagotować. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach wody, podgrzać, wymieszać z karmelem, a następnie z żółtkami. Ubić śmietankę 36% na sztywno, dodać do masy, wymieszać. Jak lekko stężeje ozdobić ciacha, odstawić do całkowitego stężenia.
Galaretka
- 400 ml mleka ( u mnie 0 % tłuszczu)
- 3 czubate łyżki kakao
- 2 łyżeczki agar-agar
- 1 łyżka ksylitolu
Krem
- 4 żółtka
- 200 g cukru
- 500 ml śmietanki 12%
- 300 ml śmietanki 36%
- 20 g żelatyny
Ciasto na tartę - PRZEPIS
Ciasto rozwałkować na grubość 5mm, wyłożyć nim dno foremek i nakłuć widelcem. Piec ok 10 minut w 200°C ( termoobieg 180°C ) we wcześniej nagrzanym piekarniku. Ostudzić
Mleko podgrzać, domieszać kakao i ksylitol oraz agar. Gotować na średniej temp aż płyn zacznie gęstnieć, cały czas mieszając. Zalać ciasto w foremkach.
Żółtka utrzeć z 50 g cukru. Zagotować 250 ml śmietanki 12%. Naczynie z żółtkami ustawić w garnku z wrzątkiem. Ubijać wlewając zagotowaną śmietankę. Pozostały cukier przesmażyć na suchej patelni, gdy zbrązowieje, wlać resztę śmietanki 12% i zagotować. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach wody, podgrzać, wymieszać z karmelem, a następnie z żółtkami. Ubić śmietankę 36% na sztywno, dodać do masy, wymieszać. Jak lekko stężeje ozdobić ciacha, odstawić do całkowitego stężenia.
piękne! :)
OdpowiedzUsuńJakie zdjęcia...jaki przepis...oszałamiające :)
OdpowiedzUsuń