autor przepisu Viola
- 80 g otrąb owsianych - zmiksować
- 120 g płatków owsianych - zmiksować
- 80 g masła
- 80 g brązowego cukru
- 100 g miodu
- 2 czubate łyżki maku
- 100 ml wytrawnej sherry
- 100 ml ciepłego mleka
- 1 łyżeczka sody do pieczenia
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 banany - pokroić wedle uznania (opcjonalnie)
- cukier puder (opcjonalnie)
Cukier rozpuścić w ciepłym mleku. Miód podgrzać, domieszać mak i zagotować, zmniejszyć temp i gotować przez 2 minutki. Płatki, otręby, sodę i proszę do pieczenia połączyć w mikserze, zalać sherry, nie przerywając mieszania. Dodać kolejno, miód z makiem,mleko z cukrem, masło. Dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i obsypanej np: otrębami lub do formy silikonowej. Na górze ułożyć pokrojone banany. Piec 40-45 minut w180°C we wcześniej nagrzanym piekarniku. I teraz najtrudniejsze,czekamy aż ostygnie.
Pozostało tylko oprószyć cukrem pudrem lub nie ;)
Jak widać, banany ułożyłam tylko na części ciasta.
Chciałam sprawdzić która strona będzie smaczniejsza,
ta z owocami, czy ta bez. I z czystym sumieniem mogę polecić obie wersje!
Fantastycznie komponuje się z lodami waniliowymi!
Czasami są takie dni
gdzie potrzeba na słodkie jest tak ogromna, aż potrafi z najprzyjemniejszego snu obudzić.
W te dni nie należy opierać się tym słodkim nawoływaniom, to dni słodkiego szaleństwa ;)
Ja dziś zaszalałam, zestaw z lodami na śniadanko sobie zaserwowałam!
całkiem zdrowe to dogadzanie. ojj, a takie słodkie szaleństwa to ja uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńFakt troszkę zdrowego tam umieściłam ;)
UsuńWygląda smakowicie, nawet ta część z bananem, mimo że nie jestem amatorem bananów :)
OdpowiedzUsuńZ innymi owocami też będzie doskonale smakować :)
UsuńFaktycznie zaszalałaś:))Wygląda bardzo smakowicie a to ułożenie banana dodaje elegancji:) Uwielbiam ciasta z lodami:)
OdpowiedzUsuńA tak mnie wzięło :) Dziękuję.
UsuńZdrowe i apetyczne - to lubię :) I Elexis ma rację, że ułożenie banana dodaje deserowi wdzięku :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, starałam się :)
UsuńZaciekawiłaś mnie tym ciastem :-) Zastanawiam się tylko, na ile sherry nadaje smaku temu ciastu i ewentualnie czym można by je zastąpić.
OdpowiedzUsuńSherry jest wyczuwalne ale nie dominuję. Alkohol można zastąpić innym płynem, np sokiem :)
UsuńŚwietnie wymyślona stylizacja ciacha :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńcudowna rozpusta!
OdpowiedzUsuńojjj tak była, z naciskiem na była ;)
Usuńlubię takie kulinarne dogadzanie sobie :)
OdpowiedzUsuńhehe uwielbiam dni słodkiego szaleństwa
Też uwielbiam kulinarne dogadzanki :)
UsuńDziękuję Wam za odwiedziny z miłym słowem połączone :D
OdpowiedzUsuńzainteresowal mnie ten przepis mam jedno pytanko platki otreby maja byz zmielone w młynku ?
OdpowiedzUsuńDo zmielenia wspomnianych składników proponuję wykorzystać malakser lub blender.
Usuń