Lasagne z ryżem, smaczna, lekka, inna !!!

autor przepisu Viola





  • 540 g piersi z kury - oczyścić, pokroić, następnie posiekać
  • 1duża cebula - pokroić na krążki
  • 2 ząbki czosnka - posiekać
  • 1 słoik sosu marki Uncle Ben's
  • 4 duże pieczarki - zetrzeć na tarce o małych oczkach
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka świeżo posiekanego tymianku
  • 100 ml wody
  • 3 torebki ryżu pełnoziarnistego marki Uncle Ben's
  •  250 g małych pomidorków - pokroić na ćwiartki
  • suszone oregano
  • sos beszamelowy - według tego PRZEPISU doprawiony solą, pieprzem i gałką muszkatołową
  • 200 g świeżo startego sera MIESZANKI (cheddar,mozzarella,edam)

Na rozgrzaną oliwę wrzucić czosnek, smażyć przez chwilkę. Domieszać cebulę, zeszklić i dodać mięso, smażyć przez 10 minut.



Domieszać tymianek i sos, smażyć przez 5 minut. Na dnie żaroodpornego naczynia równomiernie rozprowadzić połowę ryżu, zalać wodą i odczekać 5 minutek. Następnie ułożyć pieczarki, polać 1/4 sosu beszamelowego i posypać 1/4 startego sera. Rozprowadzić mięso, posypać 1/4 sera i posypać pozostałym ryżem. Następnie 1/4 sera, beszamel odrobina sera. Ułożyć pomidorki posypać pozostałym serem, oprószyć suszonym oregano.



Piec 35 minut w 200°C  ( termoobieg 180°C )





Lasagna z ryżem, 
to doskonała wersja dla osób nielubiących makaronu
 lub po prostu lubiących kulinarne eksperymenty, tak jak ja :)
 




 You can translate this page with the translator on top of the page on the left hand side.

13 komentarzy :

  1. super pomysł! tylko wolałabym bez tak przetworzonych składników - ale to można zmodyfikować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, zawsze można zmodyfikować :)

      Usuń
  2. o rajusiu!
    wygląda obłędnie.
    Taka bogata! mmmm;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda apetycznie, ale ja niestety stronię od słoikowych gotowców, a jeśli jestem przyparta do muru to raczej polskie produkty..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również jestem zwolennikiem domowych produktów, choć przyznać muszę, że moją przygodę z sosami marki Uncle Ben's zaliczam do bardzo udanych :) Co do polskich produktów, u mnie to raczej z nimi krucho :( a i nie uważam po kilku latach mieszkanie w Szkocji, by niepolskie były gorsze!

      Usuń
  4. lekka to moze i nie, ale na pewno pyszna ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pisząc lekka nie miałam na myśli dietetyczna :) Po wersji z makaronem mam uczucie ciężkość w brzuszku, a po tej wersji nie miałam tego uczucie :D Oj tak, tak była smaczniasta !

      Usuń
  5. Dziękuję kochani za Wasz czas i komentarze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny pomysł, lubię ryż w zapiekanej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy9:24:00 AM

    Czy ryż gotujemy czy układamy surowy?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!