autor przepisu Viola
- 540 g piersi z kury - oczyścić, pokroić, następnie posiekać
 - 1duża cebula - pokroić na krążki
 - 2 ząbki czosnka - posiekać
 - 1 słoik sosu marki Uncle Ben's
 
- 4 duże pieczarki - zetrzeć na tarce o małych oczkach
 - 3 łyżki oliwy z oliwek
 - 1 łyżeczka świeżo posiekanego tymianku
 - 100 ml wody
 - 3 torebki ryżu pełnoziarnistego marki Uncle Ben's
 
- 250 g małych pomidorków - pokroić na ćwiartki
 - suszone oregano
 - sos beszamelowy - według tego PRZEPISU doprawiony solą, pieprzem i gałką muszkatołową
 - 200 g świeżo startego sera MIESZANKI (cheddar,mozzarella,edam)
 
Na rozgrzaną oliwę wrzucić czosnek, smażyć przez chwilkę. Domieszać cebulę, zeszklić i dodać mięso, smażyć przez 10 minut.
Domieszać tymianek i sos, smażyć przez 5 minut. Na dnie żaroodpornego naczynia równomiernie rozprowadzić połowę ryżu, zalać wodą i odczekać 5 minutek. Następnie ułożyć pieczarki, polać 1/4 sosu beszamelowego i posypać 1/4 startego sera. Rozprowadzić mięso, posypać 1/4 sera i posypać pozostałym ryżem. Następnie 1/4 sera, beszamel odrobina sera. Ułożyć pomidorki posypać pozostałym serem, oprószyć suszonym oregano.
Piec 35 minut w 200°C ( termoobieg 180°C )
Lasagna z ryżem, 
to doskonała wersja dla osób nielubiących makaronu
 lub po prostu lubiących kulinarne eksperymenty, tak jak ja :)
 You can translate this page with the translator on top of the page on the left hand side.










ale pycha!
OdpowiedzUsuńsuper pomysł! tylko wolałabym bez tak przetworzonych składników - ale to można zmodyfikować:)
OdpowiedzUsuńDokładnie, zawsze można zmodyfikować :)
Usuńo rajusiu!
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie.
Taka bogata! mmmm;)
Wygląda apetycznie, ale ja niestety stronię od słoikowych gotowców, a jeśli jestem przyparta do muru to raczej polskie produkty..
OdpowiedzUsuńJa również jestem zwolennikiem domowych produktów, choć przyznać muszę, że moją przygodę z sosami marki Uncle Ben's zaliczam do bardzo udanych :) Co do polskich produktów, u mnie to raczej z nimi krucho :( a i nie uważam po kilku latach mieszkanie w Szkocji, by niepolskie były gorsze!
Usuńlekka to moze i nie, ale na pewno pyszna ;)
OdpowiedzUsuńPisząc lekka nie miałam na myśli dietetyczna :) Po wersji z makaronem mam uczucie ciężkość w brzuszku, a po tej wersji nie miałam tego uczucie :D Oj tak, tak była smaczniasta !
Usuńświetny pomysł! ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję kochani za Wasz czas i komentarze :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, lubię ryż w zapiekanej postaci :)
OdpowiedzUsuńCzy ryż gotujemy czy układamy surowy?
OdpowiedzUsuńsurowy :)
Usuń