- 1 kg świeżego łososia
- natka pietruszki (opcjonalnie)
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 łyżka świeżo startego imbiru
- 2 małe cebule - pokroić
- 2 ząbki czosnku - posiekać
- 2 łyżka białego wytrawnego wina
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1/4 dużej papryczki chili
- sól, pieprz
- sok z 1 cytryny
- 1/2 zalewy z puszki, z fasolą
Do wysokiego naczynia wrzucić fasolę z połową zalewy, dokładnie zmiksować blenderem. Domieszać pozostałe składniki marynaty i jeszcze raz dokładnie potraktować blenderem ;) Doprawić solą i pieprzem. Umyte i osuszone filety, ułoży na posmarowanej oliwą blasze. Posmarować marynatą, przykryć i odstawić na 2 godz. do lodówki.
Zalewa
Do zalewy z puszki domieszać taką samą ilość wody oraz dodać sok z cytryny. Wymieszać
Wyjąć łososia z lodówki i podlać zalewą. Piec pod przykryciem 20-25 minut w 200°C we wcześnie nagrzanym piekarniku. Po 15 pieczenia odkryć rybkę.
Tak przygotowany łosoś będzie doskonałą alternatywą dla osób,
które jak ja, karpia nie lubią.
Smacznego!
Viola
autorka przepisu
You can translate this page with the translator on top of the page on the left hand side.
uwielbiam łososia! piękne zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńNie jadłem tak przyrządzonego łososia. Chyba się skuszę!
OdpowiedzUsuńViolu, jak zawsze zachwycasz pomysłowością! Kolejny przepis do wypróbowania. Ładne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńwyśmienicie przyrządzony!
OdpowiedzUsuńprezentuje się znakomicie!
OdpowiedzUsuńjak zawsze ;)
PS. Nie wiem jak będzie u mnie z czasem w najbliższe dni, tak więc już dzisiaj życzę Ci Zdrowych i Spokojnych Świąt Bożego Narodzenia ;) ...i oby bliscy wyczyścili do zera talerzyki ze smakołykami, jakie im przygotujesz ;)
Pozdrawiam!
Martyna
Ciekawy przepis. Z papryką chili trzeba uważać przy alergiach, ale mam nadzieję, że uczuleni to wiedzą i jak niedozwolona odstawią:)
OdpowiedzUsuńKurczę, jak dawno tutaj nie byłam! Świetny łosoś (nigdy nie marynowałam) i, masz rację, idealny zamiast karpia. Zauważyłam, że sporo osób go nie lubi.
OdpowiedzUsuńwspaniałe, apetyczne zdjęcia! aż ślinka cieknie na sam widok:) coś wspaniałego!
OdpowiedzUsuńłosoś to mistrzostwo ;)
OdpowiedzUsuńNiezwykle smakowity widok!
OdpowiedzUsuńPogodnych i szczęśliwych świąt!
Życzę Tobie i Twoim bliskim pełnych miłości i radości , zdrowych i spokojnych Świąt...
OdpowiedzUsuńWspaniała marynata do ryby...
Musiałam ten przepis wypróbować i przyznaje ryba wyszła rewelacyjnie! :)
OdpowiedzUsuńWygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń