Wytrawne Muffinki z żurawiną i dymką
- 200 g pszennej mąki samorosnącej*
- 110 g sera pleśniowego ( u mnie Stilton) - zetrzeć na tarce o dużych oczkach
- 220 g serka naturalnego ( u mnie o% tłuszczu)
- 2 jajka
- 3 dymki - pokroić na krążki
- 60 g suszonej żurawiny
- 10 g siemienia lnianego
- pieprz cayenne, sól
Do serka domieszać ser pleśniowy, dymkę, doprawić solą i pieprzem cayenne. Następnie dodać siemię, żurawinę, jajka i dokładnie wymieszać. Do masy przesiać mąkę i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć masę do natłuszczonych foremek (lub do silikonowych, których natłuszczać nie trzeba) do 3/4 wysokości. Piec 20-25 minut w 180°C z termoobiegiem we wcześniej nagrzanym piekarniku.
Doskonałe wytrawne przekąski do piwa lub na piknik.
Smacznego oraz udanego weekendu życzy!
Viola
autorka przepisu
Produkty wykorzystane w przepisie,
zakupione w Tesco - Coatbridge.
You can translate this page with the translator on top of the page on the left hand side.
O coś dla mnie! Piątek, piwko a i do piwa dobrą przekąską nie pogardzę.
OdpowiedzUsuńNo to u mnie do.. nie piwa w każdym będź razie, ale same też równie fajni e:D
OdpowiedzUsuńWczoraj upiekłam Twoje jogurtowe muffinki:) wchodzę by się pochwalić, a tu kolejne cuda. Śliczne zdjęcia, super składniki! Uwielbiam cię! Aaa jogurtowe muffiny wyszły i były bardzo, bardzo smaczne!Dziękuję za przepis. Beata
OdpowiedzUsuńAle rewelacyjne smaki:)! Cudne zdjęcia!!! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńRewelacja! Uwielbiam wszelkie wytrawne wypieki - a jak doda się do tego słodko-kwaśną żurawinę, to już w ogóle niebo! :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńCudne zestawienie:-)
OdpowiedzUsuńWzorowy przepis do akcji Kwiecień Plecień - dzięki za udział:) na pewno nie odmówiłabym takiego akompaniamentu, czy to do piwa czy nie!
OdpowiedzUsuńPycha !!!!!!!!! A jakie piękne zdjęcia !
OdpowiedzUsuń